Premieră pentru NASA: Va lansa trei rachete din nordul Australiei. Motivul deciziei

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)

NASA va lansa trei rachete în decurs de câteva săptămâni din nordul Australiei.

NASA va lansa trei rachete în decurs de câteva săptămâni din nordul Australiei pentru cercetări științifice, au anunțat miercuri autoritățile, marcând astfel prima dată când agenția spațială va lansa rachete de la o instalație comercială din afara Statelor Unite, scrie Reuters.

Guvernul australian a acordat aprobarea de reglementare pentru ca rachetele să fie lansate de la centrul spațial privat Equatorial Launch Australia (ELA) din Arnhem, a declarat miercuri premierul Anthony Albanese.

"Un motiv de mândrie pentru toți australienii"

"Acesta este un proiect cu adevărat interesant", a declarat Albanese în timpul unei conferințe de presă la Darwin, capitala Teritoriului de Nord. "Ideea că NASA este direct implicată aici, în Australia, ar trebui să fie un motiv de mândrie pentru toți australienii".

Misiunile NASA vor investiga fenomene de heliofizică, astrofizică și științe planetare care pot fi observate doar din emisfera sudică. Prima rachetă va fi lansată pe 26 iunie, în timp ce celelalte sunt planificate pentru 4 și 12 iulie, scrie Mediafax. Aproximativ 75 de membri ai personalului NASA se vor afla în Australia pentru acest eveniment, a declarat premierul. Lansările vor fi primele efectuate de agenția spațială americană din Australia din 1995.

Guvernul Teritoriului de Nord a sprijinit proiectul încă de la început, investind 5 milioane de dolari australieni (3,6 milioane de dolari) pentru dezvoltarea Centrului Spațial Arnhem, a declarat compania.

Planeta care arde fără oprire

La începutul lunii, NASA a furnizat primele informaţii despre planeta care arde fără încetare, situată la doar 50 de ani lumină faţă de Pământ.  Planeta, numită 55 Cancri e, îşi orbitează steaua similară cu Soarele atât de aproape încât condiţiile de la suprafaţă se aseamănă cu "iadul" biblic. 

Conform datelor NASA, 55 Cancri e este de 25 de ori mai aproape de steaua ei decât Mercur de Soare. 

"Temperaturile de la suprafaţă sunt peste punctul de topire al mineralelor care duc la formarea rocilor. Ziua, planeta este acoperită de oceane de lavă, asta credem. Imaginaţi-vă cum ar fi ca Pământul să fie mult, mult mai aproape de Soare. Atât de aproape că un an ar dura câteva ore. Atât de aproape încât gravitatea ar ţine o emisferă în beznă completă şi una expusă constantă la lumină. Atât de aproape încât oceanele ar fierbe, pietrele s-ar topi, iar ploaia ar fi lavă. Nu există nimic asemănător în sistemul nostru solar", spun cercetătorii de la NASA, conform arcamax.com.

Misterul de pe 55 Cancri

Cercetătorii spun că, în ciuda aşteptărilor, cel mai fierbinte punct de pe planetă nu este pe partea orientată direct spre steaua ei. O teorie arată că planeta ar avea "o atmosferă dinamică, ce se mişcă din loc în loc"

O altă teorie indică spre faptul că planeta s-ar roti pentru a avea zile şi nopţi, dar rezultatele sunt de coşmar. 

"În acest scenariu, suprafaţa s-ar încinge, s-ar topi, şi chiar s-ar vaporiza ziua, formând o atmosferă subţire pe care telescopul James Webb ar putea să o detecteze. Noaptea, însă, vaporii s-ar răci şi s-ar condensa, transformându-se în picături de lavă care ar ajunge pe suprafaţă, unde s-ar solidifica", mai spune NASA. 

Telescopul spaţial James Webb ar urma să fie complet operaţional în următoarele săptămâni. Primele observaţii sunt aşteptate în această vară. În primul an, telescopul va studia 55 Cancri e şi planeta LHS 3844b, pe care nu există aer, pentru ca oamenii de ştiinţă să încerce să înţeleagă "evoluţia planetelor stâncoase, ca Pământul", mai spune NASA. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel