Premieră: O gorilă a fost vindecată de artrită cu ajutorul celulelor stem

foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ

O gorilă bătrână a fost tratată de artrită printr-o procedură cu totul revoluționară. Ar putea fi asta începutul unei noi ere în medicina umană?

Liesel, o femelă bătrână din Grădina Zoologică din Budapesta, întâmpina dificultăți în deplasare pe piciorul stâng, semn clar al unei posibile lupte cu artrita. Această situație, dramatică de altfel, a marcat debutul unei colaborări excepționale între experți veterinari și tehnologia de ultimă generație, având ca scop ameliorarea suferinței a animalului.

Grădina Zoologică din Budapesta, recunoscută pentru angajamentul său față de bunăstarea animalelor, a decis să implementeze o soluție inovatoare pentru a trata această femelă, conform relatărilor din Interesting Engineering. Sub îndrumarea lui Endre Sós, veterinar-șef, și a profesorului Mark Wilkinson, chirurg ortoped și expert în artrită la Universitatea din Sheffield, o echipă de specialiști a demarat o evaluare exhaustivă a articulațiilor principale ale Liesel.

Obiectivul a fost îndrăzneț: să se utilizeze celule stem mezenchimale la nivelul articulațiilor șoldului și genunchiului stâng al lui Liesel, în speranța de a găsi o soluție pentru osteoartrita de care suferea gorila.

Osteoartrita, o afecțiune degenerativă în care cartilajul din articulații se degradează, reprezintă o provocare medicală semnificativă. Atunci când cartilajul suferă deteriorări, procesul devine ireversibil, iar tratamentele actuale se concentrează în primul rând pe gestionarea simptomelor, mai degrabă decât pe abordarea cauzei principale. Cu toate acestea, progresele recente în terapia cu celule stem au adus rezultate promițătoare în cazul speciilor de animale precum câinii și caii.

Vestea și mai bună este că studiile clinice în rândul oamenilor au indicat potențialul terapeutic al acestora pentru tratarea acestei afecțiuni debilitante. Experiența lui Liesel a reprezentat un avans semnificativ în cercetarea acestui tip de tratament. Ea a devenit prima gorilă din lume care a urmat o terapie cu celule stem și s-a vindecat de artrită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel