Premieră mondială. Meteorologii lansează un scenariu apocaliptic

Premieră mondială în domeniul meteorologic. Cei mai buni meteorologi din lume au lansat previziuni ce contruiesc un tablou apocaliptic. 

La inițiativa Organizației Mondiale de Meteorologie, agenție a Națiunilor Unite, circa o mie de oameni de știință au dezbătut în orașul canadian tema 'Viitorul meteorologiei'.

La aproape zece ani de la intrarea în vigoare a Protocolului de la Kyoto, care viza reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, problema nu mai este dacă încălzirea Pământului va avea loc sau nu.

"Este un lucru ireversibil, iar populația mondială continuă să crească, așa încât trebuie să ne adaptăm", susține Jennifer Vanos de la Universitatea Texas Tech.

În contextul în care comunitatea științifică se referă, cel mai des, la o creștere cu 2 grade Celsius a temperaturii medii la suprafața Pământului până în 2050, "norii se vor forma mai ușor, mai repede, iar ploile vor fi mai puternice", provocând mai multe inundații, anticipează Simon Wang de la Universitatea din Utah. Episoadele de frig extrem, de genul celui care s-a abătut iarna trecută asupra unei mari părți a Americii de Nord, vor fi mai intense, același lucru fiind valabil și pentru valurile de căldură și perioadele de secetă, adaugă cercetătorul american. Provocarea pentru meteorologi este includerea "forței suplimentare" create de încălzirea climatică în modele de previziuni tot mai complexe, încheie Wang, scrie Agerpres

COD GALBEN de PLOI și VIJELII

Încălzirea planetei va avea nenumărate consecințe pentru viața oamenilor. Drata zborurilor va crește foarte mult, a estimat un meteorolog la universitatea britanică Reading, Paul Williams. Cu ajutorul unui calculator superperformant de la Universitatea americană Princeton, unul din cele mai puternice din lume, el a studiat impactul încălzirii climatice asupra curenților de aer de mare altitudine și viteză de la o altitudine de circa 10 km, acolo unde zboară avioanele de linie. După câteva săptămâni de calcul, verdictul său este clar: "Schimbarea climei duce la curenți de aer mai puternici...Până în 2050, timpul de zbor se va dubla din cauza turbulențelor". 

Subliniind că în prezent numai 1% în medie din timpul de zbor al avioanelor comerciale este supus turbulențelor, Williams arată că, în cazul în care concentrația de bioxid de carbon crește exponențial în anii următori, 'nu se știe cum vor reacționa avioanele' la masele de aer extrem de agitate.

ALERTĂ METEO. COD GALBEN de CANICULĂ, urmat de averse și vijelii

Nici opțiunea pentru transportul maritim nu va fi lipsită de riscuri, meteorologii prognozând valuri imense în oceane. "Companiile de transport maritim urmează să facă față tot mai des unor valuri uriașe', dintre care unele de 40 de metri înălțime, în contextul în care cele de 20 de metri sunt considerate acum excepționale, afirmă Simon Wang. 'Nu este decât începutul schimbării climatice, pentru că oceanele vor avea un impact mult mai mare, emanând mai multă căldură și mai mulți vapori", avertizează el.

În contextul unui număr atât de mare de schimbări, Jennifer Vanos, biometeorolog la Universitatea Texas Tech, apreciază că trebuie luate măsuri de urgență în domeniul urbanismului și că modul de viață trebuie adaptat în funcție de noua realitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel