Premieră. Cum a andocat capsula Starliner la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) - Video

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Capsula Starliner a companiei Boeing a andocat pentru prima dată la Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Acest fapt reprezintă un succes pentru compania care va transporta în viitor astronauţi pentru NASA, chiar dacă acest zbor-test fără echipaj uman are loc cu mulţi ani în urma SpaceX, relatează AFP.

Andocarea la Staţia Spaţială Internaţională a avut loc la ora 00:28, GMT sâmbătă

 

Andocarea la Staţia Spaţială Internaţională a avut loc la ora 20:28, ora coastei de est a SUA (00:28 GMT sâmbătă), cu peste o oră întârziere faţă de programul stabilit, din cauza verificărilor finale.

VIDEO

Astronauţii de la bordul ISS şi de la camera de control din Houston au monitorizat îndeaproape apropierea. Starliner s-a stabilizat pentru prima dată la aproximativ 250 de metri de staţie, Apoi, după ce a avansat uşor, capsula s-a deplasat înapoi pentru a demonstra că se poate retrage dacă este necesar.

Staţia se deplasa cu 28.000 km/h. Starliner transportă aproximativ 230 kg de provizii, inclusiv alimente

În cele din urmă, după o altă oprire controlată, deşi mai lungă decât era prevăzut, la 10 metri, a fost iniţiată manevra finală, efectuată în timp ce staţia se deplasa cu 28.000 km/h. Vehiculul s-a apropiat încet, până când s-a stabilit contactul. Trapa capsulei nu va fi deschisă decât sâmbătă. Starliner transportă aproximativ 230 kg de provizii, inclusiv alimente.

Capsula va rămâne andocată la ISS timp de aproximativ cinci zile, după care va reveni pe Pământ, unde va ateriza la baza White Sands din deşertul statului american New Mexico.

Zbor similar încercat în anul 2019

Zborul de testare fără pilot a fost încercat anterior în 2019, dar capsula a întâmpinat probleme şi a trebuit să se întoarcă înainte de a ajunge la staţie.

Demersul a fost însă la un pas de catastrofă din cauza unei probleme de software, capsula fiind nevoită să revină pe Pământ.

În 2021, când racheta se afla deja pe rampa de lansare, o problemă de umiditate a provocat o reacţie chimică care a contribuit la blocarea deschiderii unor valve. Ca urmare, Starliner a fost transportată înapoi la fabrică pentru o inspecţie care a durat zece luni, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel