Premiera anunțată de Papa Francisc. Îndemn pentru Biserică

Naționala Italiei, vizită la Vatican. Papa Francisc a primit un tricou special. foto: @Vivo_Azzurro - Twitter
Naționala Italiei, vizită la Vatican. Papa Francisc a primit un tricou special. foto: @Vivo_Azzurro - Twitter

Papa Francisc a făcut sâmbătă un apel la membrii Curiei Romane (aparatul administrativ al Bisericii) pentru a face o'' schimbare de mentalitate'' profundă în contextul unui Occident care se descreştinează, în special în Europa, informează AFP.

"Nu ne mai aflăm în creştinătate, nu ne mai aflăm! Nu mai suntem primii în ziua de astăzi care producem cultură, nici primii, nici cei mai ascultaţi", a spus papa cu ocazia discursului tradiţional adresat Curiei.

"Nu ne mai aflăm într-un regim de creştinătate întrucât credinţa - în special în Europa, dar şi într-o mare parte din Occident - nu mai constituie o premisă evidentă a vieţii în comunitate; mai rău chiar, este deseori negată, hulită, marginalizată şi ridiculizată", a comentat suveranul pontif în faţa principalilor săi cardinali, potrivit Agerpres.

Această "schimbare de epocă" obligă "la o schimbare de mentalitate pastorală", a subliniat primul papă latino-american din istorie, care s-a angajat înaintea alegerii sale din 2013 să reformeze structurile interne ale Curiei, insistând frecvent asupra schimbării modului acesta de a gândi fără a înţelege realitatea exterioară Bisericii. Suveranul pontif a continuat să se ciocnească de tradiţia de neclintit a independenţei numeroaselor secţiuni ale Curiei, refractare la exercitarea unui control mai strâns asupra finanţelor lor.

Papa Francisc a creat în special noi dicasterii (ministere), precum cel al Comunicării pentru a răspunde mai bine unei culturi preponderent digitale.

Papa Francisc își ironizează adversarii

Suveranul pontif a avertizat şi asupra rigidităţii şi tensiunii de a reveni asupra trecutului atunci când trebuie să ne angajăm în schimbări semnificative.

Ironizându-şi adversarii care se opun acestor reforme, inclusiv cele din interiorul Curiei Romane, papa a descris rigiditatea care naşte frica de schimbare şi care, într-un final, diseminează capcane şi obstacole în numele binelui comun, transformându-l în câmp minat prin lipsa de comunicare şi ură.

"Curia Romană nu este un corp detaşat de realitate", a insistat papa Francisc, iar schimbarea trebuie să fie profundă şi să nu se limiteze la a îmbrăca o haină nouă, iar lucrurile să rămână, în cele din urmă, aşa cum erau înainte.

"Curia Romană nu este o clădire sau un dulap plin cu haine pe care să le porţi ca să justifici o schimbare. Curia Romană este un corp viu", a comentat în continuare papa, adept al exprimării metaforice.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy