Pregătiri pentru parada de 9 Mai, în Rusia. Putin și-ar putea face apariția în Piața Roșie, în ciuda incidentului cu drone deasupra Kremlinului

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să asiste marţi la parada militară din Piaţa Roşie, ce se va desfăşura cu ocazia celebrării la 9 mai a Zilei victoriei împotriva Germaniei naziste, în pofida recentului incident în care două drone au fost doborâte deasupra Kremlinului, relatează DPA.

 

"Mâine, preşedintele îşi va face într-adevăr apariţia la paradă", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiei ruse de presă Interfax.

Oficialii de la Moscova anunţaseră anterior că securitatea va fi întărită înaintea festivităţilor care marchează cea de-a 78-a aniversare a victoriei sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Două drone s-au prăbuşit săptămâna trecută - în noaptea de marţi spre miercuri - deasupra Kremlinului. Oficialii ruşi au susţinut că dronele au fost lansate de Ucraina într-o încercare de a-l ucide pe Putin, dar au fost doborâte de apărarea antiaeriană.

Ucraina a negat orice implicare în acest incident. Unii observatori internaţionali au sugerat că Rusia ar putea să fi înscenat ea însăşi presupusa tentativă de atac.

Au existat speculaţii că în urma acestui incident defilarea militară ar putea fi anulată.

Marşul tradiţional 'Regimentul nemuritor', care se desfăşura de obicei după paradă, a fost deja anulat. Peskov a declarat că respectivul eveniment, la care Putin a participat în 2022, a fost anulat din motive de securitate.

A rămas să se decidă dacă festivităţile din acest an vor include spectacolul aerian sau dacă şi acesta va fi anulat, conform aceluiaşi purtător de cuvânt. La defilarea din 2022, spectacolul aerian nu a avut loc, iar Kremlinul a dat vina pe condiţiile meteorologice nefavorabile.

Potrivit presei ruse, peste 20 de oraşe din Rusia au anulat defilările militare de Ziua victoriei din acest an din motive de securitate.

În afară de incidentul cu cele două drone deasupra Kremlinului, o serie de alte atacuri atribuite unor presupuşi partizani au avut loc în ultimul timp asupra transporturilor de combustibil şi rafinăriilor de petrol în mai multe regiuni din Rusia.

Deşi iniţial Kremlinul anunţase participarea doar a preşedintelui Kârgâzstanului, Sadâr Japarov, dintre liderii străini care vor fi prezenţi la parada din Piaţa Roşie, agenţia de presă Interfax a transmis luni că vor participa alţi trei şefi de stat din ţări ale fostei URSS.

Luni îşi confirmaseră participarea la defilarea din Piaţa Roşie premierul Armeniei, Nikol Pashinyan, preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, preşedintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon, conform portalului independent rusesc Meduza.

Preşedintele turkmen Serdar Berdîmuhamedov a primit, de asemenea, o invitaţie de a participa la festivităţile ocazionate de Ziua victoriei la Moscova. Putin l-a invitat pe Berdîmuhamedov la Moscova în timpul unei conversaţii telefonice, relatează TASS cu referire la mass-media turkmenă. Agenţia de presă oficială nu specifică dacă invitaţia a fost acceptată.

Birourile premierului armean, preşedinţilor kazah şi tadjik au indicat în comunicate separate că fiecare dintre aceştia vor efectua marţi o vizită de lucru la Moscova, în cadrul căreia vor asista la defilarea militară din Piaţa Roşie şi vor participa şi la alte ceremonii prilejuite de această dată.

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis felicitări de Ziua victoriei liderilor a opt ţări din fosta URSS - Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan, precum şi liderilor a doua republici nerecunoscute - Abhazia şi Osetia de Sud - regiuni separatiste ale Georgiei, potrivit Meduza.

În comunicatul Kremlinului se afirmă că Putin a transmis "mesaje de felicitare" şi popoarelor din Georgia şi Republica Moldova. Din textul comunicatului nu rezultă că acestea sunt felicitări pentru liderii celor două ţări, conform publicaţiei independente ruse, cu sediul în Letonia.

URSS a fost formată din 15 republici, inclusiv Ucraina, care au participat toate la efortul de război împotriva Germaniei naziste. De aceea, potrivit mai multor comentatori independenţi ruşi, este corect să se spună că victoria de la 9 mai este victoria 'poporului sovietic', alături de aliaţii occidentali, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel