Prefectul de Galați, reținut de DNA pentru trafic de influență

Cătălin Emanoil Bocăneanu
Cătălin Emanoil Bocăneanu

 Cătălin Emanoil Bocăneanu, prefectul judeţului Galaţi, a fost reţinut de DNA  sub acuzaţiile de trafic de influenţă, şantaj, dar şi de abuz în serviciu, pentru că ar fi făcut presiuni pentru angajarea unei prietene în instituţia pe care o conduce. Prefectul judeţului Galaţi a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând ca acesta să fie prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Tribunalul Galaţi.

Prefectul este acuzat şi de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi de permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. De asemenea, în sarcina lui Bocăneanu intra si acuzaţiile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, precum şi participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice şi contra intereselor persoanlor.

 Totodată, prefectul a fost reţinut şi pentru instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice şi contra intereselor persoanelor, dar şi infracţiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, potrivit unui comunicat al DNA.

 ”La data de 1 august 2013, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin a exercitat ameninţări şi presiuni asupra unei persoane din conducerea Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi pentru a o determina să accepte angajarea în instituţie a unei anumite persoane, o prietenă a soţiei inculpatului. Pentru a asigura câştigarea concursului de angajare a persoanei respective, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe învinuitul Chirnoagă Tudorel, preşedintele comisiei de concurs, să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul învinuitului Topală Bogdan-Valentin, înainte de susţinerea concursului”, se mai arată în comunicat.

În raportul DNA, procurorii au susţinut că, în cursul anului 2013, inculpatul a efectuat demersuri astfel încât să se asigure că ”o anumită firmă”, care avea un contract cu Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, va primi contravaloarea contractului, în condiţiile în care Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi nu gestiona fondurile acestei unităţi, ci Consiliul judeţean Galaţi. Astfel, Bocăneanu a pretins firmei respective montarea unor produse despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrări şi a pretins şi o sumă de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante.

 ”Cu ocazia derulării concursului pentru ocuparea funcţiei de inspector şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, în calitate de membru al comisiei, s-a implicat activ în sprijinirea unui candidat pentru ca acesta să fie declarat câştigător în urma concursului care s-a desfăşurat în luna august 2013. Totodată, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat pe un alt candidat din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa să nu-şi valorifice corect cunoştinţele în vederea ocupării funcţiei pentru care candida. Anterior, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, fiind deja prefect al judeţului Galaţi, primise în repetate rânduri, de la candidatul pe care l-a sprijinit, produse alimentare şi băuturi”, se mai arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel