Președintele Germaniei: Rusia a pus capăt "de facto" parteneriatului cu Europa

Președintele german Joachim Gauck a declarat, luni,  în Polonia, la Gdansk, că Rusia a pus capăt "de facto" parteneriatului cu Europa, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În discursul susținut la Gdansk, unde participă la manifestările ce marchează 75 de ani de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, președintele Joachim Gauck a evocat "miracolul" apropierii dintre Germania și Polonia, în pofida suferințelor provocate de ocupația nazistă.

Ulterior, el și-a exprimat dezamăgirea față de modul cum a evoluat Rusia în ultima vreme. "Am crezut și vrem să credem că și Rusia, țara lui Tolstoi și Dostoievski, poate face parte din Europa", a mai spus Gauck, vorbind despre 'șocul' noului conflict armat de la granițele Europei, un conflict prin care se încearcă stabilirea de noi frontiere și a unei noi ordini.

"Este un fapt că stabilitatea și pacea pe continentul nostru sunt din nou în pericol", a punctat el.

"După căderea Zidului Berlinului, Uniunea Europeană, NATO și grupul marilor țări industrializate au dezvoltat relații speciale cu Rusia și au integrat această țară alături de ele în diferite moduri. Acum Rusia a rupt de facto acest parteneriat", a continuat președintele.

Totodată, Gauck a menționat: "Dorim să avem un parteneriat și relații de bună vecinătate (cu Rusia) în viitor", dar cu condiția ca Moscova să-și schimbe politica și să respecte din nou drepturile popoarelor.

În urmă cu 75 de ani, pe 1 septembrie, cuirasatul german Schleswig-Holstein a atacat baza militară poloneză Westerplatte, din apropiere de Gdansk, marcându-se astfel prima operațiune militară a războiului ce avea să urmeze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel