Urmărește emisiunea live


Președintele Estoniei: Dacă NATO nu apără Estonia va înceta să mai existe

Foto: nato.int
Foto: nato.int

Președintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, se îndoiește de eficiența forței de reacție rapidă creată de NATO pentru a descuraja Rusia și cere alianței să disloce permanent mai multe trupe pe teritoriul țării sale. Ilves, care conduce Estonia de aproape un deceniu, atenționează că abandonarea Estoniei în fața pericolului rus ar însemna sfârșitul Alianței Nord-Atlantice.

Președintele eston crede că mediul de securitate s-a schimbat semnificativ în ultimii ani și cere NATO să trimită cel puțin o brigadă în statele Baltice. "150 de soldați nu reprezintă prea mult, de aceea credem că staționarea unui număr mai mare de trupe este o solicitare rezonabilă", a declarat Toomas Hendrik Ilves într-un interviu pentru The Daily Telegraph.

În timpul summit-ului din Țara Galilor de anul trecut, Aliații au stabilit să ofere celor mai vulnerabile state membre o serie de măsuri asiguratorii. Dintre acestea, cea mai importantă urmărea înființarea unei forțe de reacție rapidă, așa-numita "spearhead force", care include 5.000 de soldați și poate fi dislocată în statele Baltice în caz de urgență. Însă președintele Estoniei nu este convins de inițiativă.

Rusia, amenințări nucleare pentru trei state NATO

"Ar ajunge aici în cât timp? O săptămână? Cinci zile? Dacă vă uitați la exerciții efectuate de vecinii noștri puteți observa că se produc aproape instantaneu. Ajung aici și termină în patru ore", spune Ilves.

"Este o idee bună, dar, probabil, în realitate este prea târziu", adaugă liderul Estoniei.

Întrebat dacă este de părere că NATO are soluția pentru a apăra Estonia, Toomas Hendrik Ilves a răspuns: "Dacă cineva spune 'nu', din acel moment NATO încetează să existe".

"Din secunda în care o alianță nu-și respectă angajamentul apărării colective, toată lumea o ia la fugă. De îndată ce așa ceva s-ar întâmpla, totul este pierdut", a mai arătat el.

"Dacă o țară este lăsată pe cont propriu, nicio țară nu se va mai simți în siguranță după aceea. De aceea sunt încrezător, pentru că este în interesul tuturor (respectarea apărării colective - n.r)", a conchis el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel