Președintele CNA ar putea fi demis de Parlament. Legea audiovizualului se modifică-PROIECT

Scandalul de la nivelul Consiliului Național al Audiovizualului, în care mai mulți parlamentari au cerut demisia președintelui instituției, Laura Georgescu,  nu a rămas fără răspuns. Georgică Severin şi Gigel Ştirbu, preşedinţii Comisiilor de cultură din Parlament, au realizat un proiect de modificare a Legii audiovizualului, astfel încât Parlamentul să poată demite preşedintele CNA.

Proiectul viitoarei Legi a audiovizualului a fost depus, marţi, la Biroul Permanent  al Camerei Deputaţilor şi prevede modificarea articolului 20 din actuala Lege a audiovizualului, în sensul în care se introduc mai multe alineate: "Respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate (al Consiliului Naţional al Audiovizualului, n.r.) atrage, de drept, demiterea din funcţie a preşedintelui Consiliului". Proiectul a fost depus "în procedură de urgenţă" la Camera Deputaţilor.

În această situaţie, "Parlamentul va numi un nou preşedinte al Consiliului, pentru restul de mandat al fostului preşedinte", iar "fostul preşedinte demis nu mai poate fi reales în funcţie până la expirarea mandatului".

Citește și: Laura Georgescu a anunțat când își va da demisia din fruntea CNA

În prezent, Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea demiterii preşedintelui CNA, însă prevede că CNA trebuie să depună un raport anual de activitate şi execuţia bugetară. Acest raport trebuie depus la Parlament până la data de 15 aprilie a fiecărui an.

Apariţia acestui proiect de modificare a Legii audiovizualului vine în contextul în care atât Georgică Severin, cât şi Gigel Ştirbu i-au cerut în mai multe rânduri, în ultimul an, demisia Laurei Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Pe de altă parte, şase membri ai CNA au votat, pe 19 martie, într-o şedinţă cu uşile închise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA şi pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului. Hotărârea a fost transmisă la Comisia pentru cultură de membrii CNA Radu Călin Cristea, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Răsvan Popescu, Dorina Rusu şi Florin Gabrea.

Citește și: Monica Gubernat cere revocarea Laurei Georgescu de la CNA

Georgică Severin a declarat că proiectul de modificare a Legii audiovizualului, iniţiat de el alături de Gigel Ştirbu, nu permite demiterea unui membru al CNA, ci doar schimbarea din funcţie a preşedintelui Consiliului.

Întrebat dacă a găsit această soluţie pentru eliminarea Laurei Georgescu de la conducerea CNA, Georgică Severin a negat.

Deputatul  PNL, Gigel Ştirbu, a confirmat faptul că a depus acest proiect de modificare a Legii audiovizualului, marţi, la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, urmând să stabilească când va fi depus actul normativ pe ordinea de zi a comisiilor şi a şedinţei plenului forului legislativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel