Praga şi Beijingul au pus capăt unui acord diplomatic care prevedea împrumutul unui urs panda

Praga şi Beijingul, aflate în relaţii reci de câteva luni pe tema Taiwanului şi a Tibetului, au pus capăt săptămâna aceasta unui acord de înfrăţire aflat în vigoare din 2016, care includea împrumutul unui urs panda chinez grădinii zoologice din capitala Cehiei, a anunţat joi diplomaţia chineză, citată de AFP.

Beijingul a anunţat "anularea relaţiilor de înfrăţire cu Praga şi suspendarea tuturor schimburilor oficiale între cele două părţi", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Chinez al Afacerilor Externe, Geng Shuang, confirmând un comunicat publicat joi pe site-ul Ambasadei Chineze la Praga.

Poziţiile primăriei din Praga, conduse de Partidul Piraţilor, cu privire la independenţa Taiwanului şi drepturile omului irită Beijingul, care acuză Praga de interferenţă şi de nerespectarea "principiului unei singure Chine" .

Municipalitatea din Praga a votat luni să renunţe la acordul de înfrăţire cu Beijingul semnat în 2016 în timpul vizitei preşedintelui Xi Jinping.

Acest acord prevedea ca un urs panda din China să fie împrumutat Grădinii Zoologice din Praga, însă animalul nu a mai fost trimis.

"La 30 de ani după Revoluţia de catifea (care a pus capăt regimului comunist - n.r.) trebuie să ne amintim că conştiinţa noastră nu este de vânzare", a scris pe Twitter Michaela Krausova, şefa grupului Partidului Piraţilor din consiliul municipal al Pragăi.

"Drepturile omului sunt mai importante decât un panda la grădina zoologică", declarase deja la începutul verii consilierul municipal Jan Cizinski.

În cadrul briefingului său de joi, purtătorul de cuvânt chinez Geng Shuang, a deplâns "acţiunile greşite şi declaraţiile necorespunzătoare" ale oficialilor primăriei din Praga cu privire la probleme importante, referitoare, în special , la Taiwan sau la Tibet. El le-a reproşat "interferenţa grosieră în afacerile interne ale Chinei".

În iunie, Beijingul anulase deja turneul Filarmonicii din Praga în China, programat pentru lunile august şi septembrie.

"Pot fi aşteptate alte măsuri de represalii", a declarat Josef Mlejnek, analist politic la Universitatea Carolină din Praga.

Ambasada Chinei a avertizat în comunicatul său că "interesele Pragăi vor avea de suferit" dacă primăria persistă în atitudinea sa.

Şeful diplomaţiei cehe, Tomas Petricek, a declarat miercuri reporterilor că "în diplomaţie nu este loc pentru ameninţări", adăugând că guvernul respectă politica unui singure Chine, spre deosebire de primărie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel