EXCLUSIV  Prag abuz în serviciu. Bolcaș: Legea trebuie modificată. Este preluată de la Uniunea Sovietică

Justitia
Justitia

Avocatul Lucian Bolcaș spune că legea abuzului în serviciu trebuie modificată pentru că această formă a fost preluată din dreptul penal al URSS și nu mai poate exista în această formă în România anului 2017. 

Bolcaș spune că în mod evident, textul de lege care se referă la abuzul în serviciu trebuie modificat. 

"Ar putea să existe un prag critic, traductibil în cifre, dar în același timp, gravitatea unei infracțiuni nu se definește numai prin acest prag. Nu numai Curtea Europeană de Justiție, dar și Comisia de la Veneția are o formulare atotcuprinzătoare care lasă libertatea unei alegeri și anume să fie vorba despre un prejudiciu semnificativ. Nu se vorbește dacă este vorba despre un prejudiciu material sau moral. Singura soluție acceptabilă ar fi ca să existe în textul de lege această noțiune de prejudiciu semnificativ, care se referă inclusiv la valoarea atingerii sociale a unei anumite infracțiuni de abuz în serviciu. Asta înseamnă că stabilirea pragului ar trebui lăsată la mâna judecătorilor pentru fiecare caz în parte," a spus Lucian Bolcaș pentru DCNews.

Avocatul a precizat că textul de lege, în actuala formă a fost preluat de la Uniunea Sovietică. 

"Textul care la ora actuală se referă la abuzul în serviciu este preluat din dreptul penal al Uniunii Sovietice în 1964 și nu mai poate să subziste la ora aceasta în România," a încheiat Lucian Bolcaș. 

Chiar astăzi, preşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Koen Lenaerts, aflat într-o vizită la ÎCCJ, a declarat, referitor la abuzul în serviciu, că actul ce constituie faptă penală trebuie identificat clar, referindu-se la definirea limpede în codul penal.   

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel