Poziţia de somn pe care ar trebui s-o eviţi. Îţi poate afecta coloana

Medicii recomandă să aşezaţi o pernă între picioare, la nivelul genunchilor, atunci când dormiţi pe o parte / Foto: Pixabay
Medicii recomandă să aşezaţi o pernă între picioare, la nivelul genunchilor, atunci când dormiţi pe o parte / Foto: Pixabay

Unii preferă să doarmă pe spate sau pe burtă, în timp ce alţii se odihnesc cel mai bine când dorm pe o parte. Oricare ar fi preferinţele, e important să ştii că o anumită poziţie de somn îţi poate afecta sănătatea. Potrivit experţilor, aceasta pune presiune pe coloana vertebrală şi tensionează gâtul. 

Obiceiurile ne influenţează viaţa de zi cu zi, inclusiv cele legate de poziţia în care ne place să dormim. Ceea ce puţini ştiu este că o anumită postură în aşternut poate să devină un pericol pentru sănătate, oricât de "exagerat" ar părea.

Atenţie la picioare!

Una din manifestările presiunii care se pune pe coloana vertebrală în timpul somnului din cauza poziţiei cu picioarele încrucişare este amorţeala. Dacă îţi încrucişezi picioarele în timp ce dormi pe o parte, venele de la picioare pot fi comprimate, ceea ce restricţionează fluxul de sânge, provoacă umflarea picioarelor şi gleznelor, şi astfel apar amorţeli şi furnicături. De regulă, dormitul cu picioarele răsucite dăunează sănătăţii, fiind o poziţie oricum numai odihnitoare nu. Utilizarea pernelor poate ajuta la atenuarea tensiunii coloanei vertebrale. O pernă poate susţine genunchii atunci când dormi pe o parte. De asemenea, poţi încerca să dormi pe spate cu o pernă sub cap şi alta sub genunchi pentru a-ţi menţine coloana vertebrală dreaptă.

Evită poziţia "răsucită"!

Experţii atrag atenţia asupra faptului că încrucişarea picioarelor în timp ce dormi pe o parte poate afecta grav coloana vertebrală. Dacă preferi să dormi într-o poziţie de răsucire, se poate ajunge la o aliniere greşită a coloanei vertebrale. După cum indică expertul în somn Derek Hales, fondator al NapLab.com, această aliniere apare deoarece coloana vertebrală se va răsuci odată cu picioarele, ceea ce nu este o poziţie naturală a coloanei. „Pe parcursul a mai multor ore de somn se creează o presiune nejustificată asupra coloanei vertebrale, ceea ce face să apară puncte de presiune ale articulaţiilor, muşchilor şi ligamentelor spatelui şi umerilor, ceea ce duce la durere după trezire”, a explicat Hales.

O poziţie răsucită te poate face să te simţi inconfortabil la început, dar fără să observi încordarea coloanei vertebrale. Din cauză că această poziţie determină răsucirea coloanei vertebrale în partea inferioară, acest lucru poate duce la creşterea presiunii şi la durere în timp. Acumularea de tensiune poate provoca dureri în diferite părţi ale corpului: şolduri, partea de jos sau de sus a spatelui sau gât. Durerile provocate de această poziţie de dormit ar trebui să te convingă să mergi la un medic, altfel se vor intensifica odată cu trecerea timpului. O postură de somn nepotrivită poate duce la dureri care nu trec de la sine, ci doar cu ajutorul unui ortoped, chiropractician sau medic de medicină fizică şi reabilitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel