Poveștile din spatele Circus Massimo. Antal Donnert, de la 5 ani în lumea circului. Tradiție de familie din 1886

Pexels
Pexels

Mersul la circ, una dintre cele mai plăcute și așteptate activități aât pentru copii, cât și pentru adulții care îi însoțesc, revine încet în atenția publicului, după o lungă pauză din cauza pandemiei de COVID-19. 

Circus Massimo, unul din multele astfel de caravane care se opreau frecvent în județul Alba pentru a încânta publicul, a poposit la Alba Iulia, pentru a-și desfășura spectacolele, până în 10 octombrie, scrie Ziarul Unirea

Antal Donnert a intrat în lumea circului de mic copil. Familia sa are o tradiție din anul 1886. La vârsta de 5 ani a intrat în primul spectacol, împreună cu tatăl său, cu care arăta dresura de cai, după care a lucrat 47 de ani cu elefanții. Acum, s-a orientat spre căței.

Când s-a dat legea (n.r. interzicerea folosirii animalelor în circuri, cu excepţia câinilor, cailor, delfinilor şi a unor păsări exotice), a emigrat în Rusia, împreună cu elefanții și cu toate animalele pe care le avea, pentru că acolo mai era voie să lucrează cu animale. După moartea elefantului, l-a cuprins tristețea, s-a întors înapoi în Ungaria cu restul de animale cu care a rămas, le-au relocat în alte locuri și soția lui a cumpărat dresura de căței și i-a dresat singură. I-a învățat pe toți să facă trucurile pe care le fac în spectacol.

Unii edili le refuză intrarea în oraș

El a mai fost în Alba Iulia în urmă cu 20 de ani, când a plecat cu circul din Budapesta. I-a plăcut foarte mult orașul și oamenii de aici. Sunt foarte receptivi. În prima săptămână de spectacol a venit lumea, au fost foarte încântați de acesta. Cu toate că au lipsit animalele, nu li s-a simțit lipsa. Pe lângă aceste povești uimitoare de viață, mai există din păcate și un aspect negativ, care afectează în mod direct viața acestor profesioniști.

În acest sens, Viorel Hrictu a povestit pentru ziarulunirea.ro: ”Întotdeauna întâmpinăm probleme cu primăriile. Ni se dă refuz la solicitare de a intra în oraș, e normal să le cerem, de a închiria un teren de la primării, niciodată nu primim un refuz oficial. Pur și simplu, primarul nu vrea. De exemplu, la Blaj a refuzat să îmi dea un răspuns oficial ,a spus că nu mi se aprobă cererea. Motivul- nu știm care e. Problema asta o întâmpinăm cu circurile după doi ani de pandemie. Când ni se dă voie să lucrăm, domnii primari nu vor să ne dea voie în localități. Este păcat, e o tradiție de circ, noi altceva nu știm să facem. Bucurăm copiii, bucurăm sufletele oamenilor care vin la spectacolele noastre din ce în ce mai puțini, dar asta este situația. Cu asta ne confruntăm în ultima perioadă.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel