Povestea Ludmilei, profesoara din Odesa care a trecut în cârje vama și a venit la Iași. "Ce am simţit când am intrat în România? Sunt VIE!" - VIDEO

Povestea Ludmilei, profesoara din Odesa care a trecut în cârje vama și a venit la Iași. "Ce am simţit când am intrat în România? Sunt VIE!" / Foto: Captură video ZDITV
Povestea Ludmilei, profesoara din Odesa care a trecut în cârje vama și a venit la Iași. "Ce am simţit când am intrat în România? Sunt VIE!" / Foto: Captură video ZDITV

Află în articol povestea Ludmilei, profesoara universitară din Odesa care a trecut în cârje vama și a venit la Iași. 

Ludmila Moroşanu Demianova este unul dintre zecile de mii de refugiaţi care au fugit din calea invaziei ruse. A ajuns la Iaşi, cu fiica şi nepoatele de mână şi doar cu un rucsac în spate, în care a înghesuit un laptop şi toată cariera sa, un maldăr de acte de studii.

Este conferenţiar universitar la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Internaţionale de Ştiinţe Umaniste din Odesa, fost prodecan, translator autorizat de limbă italiană şi rusă. Acum caută un loc de muncă aici, la Iaşi, pentru a-şi susţine fetele, scrie Ziarul de Iași.

Ludmila Moroşanu spune că ziua plecării a amânat-o cât a putut de mult, sperând mereu, ca prin minune, într-o oră, într-o clipă să se termine războiul, dar deja în farmacii nu se mai găsea nici iod, nici pansamente, nici medicamente. De toate avea nevoie pentru că, în urmă cu o lună suferise o operaţie de protezare de şold.

8 martie, ora 8:00 - ziua în care fugit de război

"Într-una din zile am primit telefon de la verişoara mea din Nicolaev care mi-a spus că ei ar vrea să plece, dar deja nu mai puteau ieşi pentru că erau încercuiţi. În plus, nu mai găseau benzină pentru maşină. În cele din urmă au reuşit şi au plecat pe jos, prin pădure" , a povestit Lundmila Moroşanu Demianova.

Pe 8 martie, la ora 8, a încuiat uşa apartamentului cu cheia şi-a luat fata şi nepoatele de mână şi au plecat.

“Armata rusă se afla la Herson, la patru ore distanţă de Odesa. Am luat autobuzul. Până la Palanca trebuia să facem două ore. Era foarte aglomerat. Multe maşini înşirate pe toate cele patru benzi. Toţi fugeau. La un momen dat, pentru că nu mai putea înainta, şoferul ne-a spus: «Dragilor, până aici v-am putut aduce. De aici va trebui să mergeţi pe jos». Şi am plecat, ce era să facem", a spus Ludmila Moroşanu într-un interviu acordat pentru ZDITV.

"Ce am simţit când am intrat în România? Linişte, multă linişte", a spus conf.dr. Ludmila Moroşanu Demianova. Singurele mesaje importante pe care le primește de la prietenele din Ucraina, în aceste zile: "Sunt vie"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel