DNA, anunț despre un primar din București. Trimitere în judecată

DNA
DNA

În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 710/VIII/3 din 12 iulie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, a inculpaților:

POTERAŞ CONSTANTIN-CRISTIAN, în prezent aflat în stare de detenție, la data faptelor primar al Sectorului 6 București, sub aspectul săvârşirii a două infracțiuni de luare de mită,

CONSTANTIN IULIAN, la data faptei reprezentant al societății S.C. Tettas S.R.L., sub aspectul săvârşirii infracțiunii de dare de mită,

S.C. TETTAS S.R.L. sub aspectul săvârşirii infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

1. În perioada 2006 - 2007, inculpatul Poteraș Constantin Cristian, în calitate de primar al sectorului 6 București, a pretins de la reprezentanții unei societăți comerciale înregistrate într-o țară UE suma de 1.000.000 de euro, primind de la aceștia, la data de 31 iulie 2007, suma de 250.000 euro.

Banii respectivi au fost pretinși și primiți în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la emiterea autorizațiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar (autorizații de demolare, certificat de urbanism și autorizații de construire).

2. În cursul anului 2009, inculpatul Poteraș Constantin Cristian, în aceeași calitate, a pretins de la inculpații Constantin Iulian și S.C. Tettas S.R.L. București un procent de 15% din contravaloarea plăților efectuate, în schimbul exercitării atribuțiilor de serviciu referitoare la atribuirea unor contracte de achiziție publică către societatea menționată anterior și pentru efectuarea plăților pentru produsele furnizate și a primit de la aceștia, prin intermediul unei alte firme, suma de 857.800 USD.

Atribuirile s-au realizat fără planificarea investițiilor anterior demarării procedurilor de achiziție, fără bugetarea sumelor și prin aplicarea unor proceduri de achiziție publică directă interzise de dispozițiile legale în legătură cu furnizarea, livrarea și instalarea unor sisteme inteligente de parcare.

Pe perioada mandatului de primar deținut de inculpatul Poteraș Constantin Cristian, societății S.C. Tettas S.R.L. i-au fost atribuite de către Primăria sectorului 6 patru contracte pentru furnizarea unor sisteme de parcare inteligente, cu o valoare de 40.314.575 lei, din care au fost decontați 33.880.387 lei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, până la concurența sumei de 250.000 de euro și 857.800 USD, asupra bunurilor aparținând lui Poteraş Constantin Cristian prin indisponibilizarea a două bunuri imobile, deținute în mod formal de o altă persoană și care aparțin în realitate inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul București cu propunere de a se menține măsura asiguratorie dispusă în cauză.

Menționăm că inculpatul Poteraş Constantin Cristian a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, în două cauze penale, pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate acestora (detalii în comunicatele nr. 109 din 2 martie 2011 și 732 din 27 septembrie 2018).

Într-una dintre cauzele trimise în judecată, inculpatul Poteraş Constantin Cristian a fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=6348).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, se arată în comunicatul DNA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel