Portugalia va primi 78 de miliarde de euro de la FMI şi UE pentru a fi salvată

presedinte portugalia
presedinte portugalia

Portugalia a ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) asupra unui program de salvare de 78 de miliarde de euro, cu o durată de trei ani, care acordă Lisabonei mai mult timp pentru atingerea ţintelor de deficit bugetar.

[caption id="attachment_22544" align="alignleft" width="220" caption="Anibal Cavaco Silva, președintele Portugaliei "][/caption] "Nu există programe de asistenţă socială care să nu pună condiţii", a declarat premierul demisionar Jose Socrates, potrivit Mediafax. El a precizat că programul convenit cu UE şi FMI acordă Portugaliei mai mult timp pentru atingerea obiectivelor de deficit bugetar decât a stabilit iniţial guvernul. Planul este mai complex decât cel de 85 de miliarde de euro convenit pentru Irlanda sau decât cel de 110 miliarde de euro stabilit în luna mai a anului trecut pentru Grecia.

Portugalia se confruntă cu datorii ridicate ale sectorului public, probleme în sistemul bancar şi deficienţe structurale în economie, cu o piaţă a muncii rigidă şi un sistem de pensii costisitor. "Ajutorul Portugaliei cu siguranţă că nu este îndeajuns de bun. Dacă ai în vedere programele destinate Greciei, Irlandei şi acum Portugaliei, niciunul dintre acestea nu rezolvă problemele fundamentale", a afirmat Greg Salvaggio, analist la Tempus Consulting.

Negocierile pentru acord, purtate cu Banca Centrală Europană, Comisia Europeană şi FMI, au durat trei săptămâni. Planul stabileşte la 5,9% din Produsul Intern Brut (PIB) ţinta de deficit bugetar pentru acest an, faţă de 4,6% din PIB cât se prevedea în planul de austeritate al Lisabonei. Pentru 2012 şi 2013, obiectivele au fost stabilite la 4,5% din PIB şi 3% din PIB.

Pachetul de ajutor include fonduri de până la 12 miliarde de euro pentru sprijinirea sectorului bancar şi impune băncilor să-şi consolideze capitalul, potrivit unor surse oficiale apropiate situaţiei.

În Portugalia vor fi organizate pe 5 iunie alegeri parlamentare, după prăbuşirea guvernului în urma respingerii de către Parlament a unor măsuri de austeritate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel