”Porțile către iad”, fenomen în Siberia: Făcea zgomote, parcă era în viață- VIDEO. Marincea, Institutul Geologic: Cratere spectaculoase

foto: captura video youtube
foto: captura video youtube

Cratere spectaculoase au apărut la ”capătul lumii”, în Siberia. Ele se formează în urma unor explozii cauzate de gaze subterane, eliberate ca urmare a schimbărilor climatice. 

Exploziile generează găuri uriașe în pământ. Sunt 17 cratere de dimensiuni impresionante descoperite până acum în nord-vestul extrem al Siberiei. Prima oară fenomenul a fost observat în 2014. ”Făcea zgomote, parcă era în viață” a spus Evgeni Chuvilin, unul dintre cei mai reputați experți în permafrost ai Rusiei, după expediția în care a descoperit Craterul 17. Oamenii de știință afirmă că aceste cratere se formează după ce pământul înghețat perioade lungi de timp (numit permafrost) începe să se topească, moment în care este provocată eliberarea de gaz metan, acesta generând acele umflături în pământ, care, în cele din urmă, explodează și formează craterele uriașe. O altă teorie se referă la revenirea la starea gazoasă a metanului înghețat la mari adâncimi.  


Ștefan Marincea, directorul Institutului Geologic, a spus, la Digi24, că aceste ”cratere spectaculoase” sunt ca urmare a unei legături între încălzirea globală, geomorfologie și geologie, precizând că e ”o modificare brutală a reliefului”. Totodată, expertul a precizat că procesul nu este neapărat ireversibil, însă, cum în acest moment suntem într-o perioadă de încălzire, cel mai probabil fenomenul se va amplifica, la fel ca incendiile și alunecărilor de teren. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel