Portalul UE pentru verificarea certificatului COVID a fost lansat în 7 țări ale UE

Pexels / Portal pentru certificatul COVID
Pexels / Portal pentru certificatul COVID

În șapte țări ce aparțin Uniunii Europene a fost inaugurat, cu o lună mai devreme, portalul ce permite verificarea certificatelor digitale privind COVID. Primele certificate au fost eliberate. 

Şapte state membre ale Uniunii Europene - Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croaţia şi Polonia - au decis să se conecteze la portalul ce permite verificarea certificatelor digitale privind COVID şi au început să elibereze primele certificate, informează marţi Comisia Europeană pe site-ul său, citată de Agerpres. 

Certificatul UE a fost propus de Comisie pentru reluarea călătoriilor în condiţii de siguranţă în această vară. Acesta va fi gratuit, securizat şi accesibil tuturor cetăţenilor. Disponibil în format digital sau pe hârtie, acest certificat va reprezenta o dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obţinut un rezultat negativ la test sau s-a vindecat în urma unei infecţii.

În urma acordului politic cu privire la regulamentul care reglementează certificatul, încheiat între Parlamentul European şi Consiliu la 20 mai, marţi a fost lansat pilonul tehnic al sistemului UE. Creat în doar două luni, portalul UE asigură verificarea caracteristicilor de securitate conţinute în codurile QR ale tuturor certificatelor. Acest lucru le va permite cetăţenilor şi autorităţilor să aibă certitudinea că certificatele sunt autentice. În timpul acestui proces, nu se schimbă şi nu se păstrează date cu caracter personal. Lansarea portalului marchează sfârşitul lucrărilor pregătitoare la nivelul UE.

Pași legislativi pentru adoptarea acordului 

De la 10 mai, 22 de ţări au testat deja portalul cu succes. Regulamentul se va aplica de la 1 iulie, însă toate statele membre care au trecut cu succes testele tehnice şi care sunt pregătite să elibereze şi să verifice certificatele pot începe să utilizeze deja sistemul în mod voluntar.

Acordul politic de la 20 mai trebuie să fie adoptat în mod oficial de către Parlamentul European şi Consiliu. Regulamentul se va aplica de la 1 iulie şi, pentru statele membre care au nevoie de mai mult timp, prevede o perioadă de introducere treptată de şase săptămâni pentru eliberarea certificatelor. În paralel, Comisia va continua să ofere sprijin tehnic şi financiar statelor membre pentru a se conecta la portal.

Verificarea codurilor QR

Portalul UE a fost creat de T-Systems şi SAP şi este găzduit de centrul de date al Comisiei din Luxemburg. Acesta permite verificarea semnăturilor digitale conţinute în codurile QR ale tuturor certificatelor fără prelucrarea datelor cu caracter personal. Cheile de semnătură necesare pentru această verificare sunt stocate pe servere la nivel naţional; prin intermediul portalului, aceste chei pot fi accesate de aplicaţiile sau sistemele naţionale de verificare din întreaga UE.

Comisia a dezvoltat, de asemenea, programe informatice şi aplicaţii de referinţă pentru eliberarea, stocarea şi verificarea certificatelor, astfel încât să faciliteze implementarea la nivel naţional; acestea sunt publicate pe site-ul GitHub şi sunt utilizate de 12 state membre.

Cele mai recente informaţii primite de la statele membre cu privire la măsurile luate şi la restricţiile de călătorie impuse în contextul pandemiei provocate de coronavirus sunt disponibile pe platforma Re-open EU.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel