Poroşenko, acorduri cu Putin privind gazele şi frontiera

Preşedintele Petro Poroşenko a dat asigurări că ucrainenii nu vor suferi de frig la iarnă, mulţumită acordului său cu Vladimir Putin privind reluarea livrărilor de gaze naturale ruseşti, cu o săptămână înainte de alegerile legislative cu valoare de test pentru şeful proocidental al statului.

El a anunţat totodată un acord cu Moscova în vederea restabilirii controlului asupra frontierei ruso-ucrainene, o condiţie-cheie, în opinia Kievului, pentru pacificarea estului separatist prorus al ţării. Conflictul armat din regiune s-a soldat deja cu peste 3.600 de morţi, iar luptele continuă să facă ravagii, relatează AFP.

Poroşenko, ales preşedinte în mai, în baza promisiunii de a restabili pacea în estul ţării şi de a normaliza relaţiile cu Rusia, este în campanie pentru alegerile legislative anticipate pe care le-a convocat pentru a-şi consolida puterea.

"Pot să spun că Ucraina va avea gaze, va avea căldură", a declarat Poroşenko, în contextul în care temperaturile au coborât brusc sâmbătă pe întregul teritoriu ucrainean.

După prima întâlnire la Milano, vineri, cu Poroşenko, Putin a anunţa "progrese" şi că este "de acord cu condiţiile reluării livrării de gaze, cel puţin pe perioada iernii".

Citește și: Băsescu, summit Asia-Europa: TRAIAN BĂSESCU, discuții cu VLADIMIR PUTIN

Însă, duminică, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat că este "prematur" să se vorbească despre vreun acord.

"Sunt doar discuţii. Nu am motive să am încredere în Putin", a declarat el pentru postul ICTV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel