Pompierii români, cu autospeciale mai vechi de 25 de ani. Vin 476 de mașini noi

Patru din 10 autospeciale de stingere a incendiilor din țară sunt mai vechi de 25 de ani, iar prin proiectul „Viziune 2020”, finanțat din POIM, vor fi cumpărate 476 de mașini de stingere noi.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, au semnat, marți, acordurile-cadru privind furnizarea a 476 de autospeciale de stingere a incendiilor, scrie Mediafax. 

„La nivelul IGSU s-a dovedit că există implicare și o dorință de a accelerare a proiectelor de investiții, proiecte care au ca scop achiziționarea de echipamente care contribuie în mod decisiv la creșterea gradului de protecție prin eficientizarea capacității de răspuns în caz de dezastre”, a declarat ministrul Lucian Bode.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a făcut referire la modul exemplar în care structurile pentru gestionarea situațiilor de urgență și-au făcut datoria în perioada pandemiei și a apreciat faptul că structurile MAI se implică în astfel de proiecte.

Autospeciale vechi de mai bine de 25 de ani

În acest context, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat dr. Raed Arafat a subliniat necesitatea îmbunătățirii tehnicii utilizate de pompieri, făcând referire la faptul că peste 40% din autospecialele pentru stingerea incendiilor au vechime mai mare de 25 de ani.

„Este prima dată când se face o astfel de investiție, cu o astfel de sumă și o astfel de abordare”, a spus dr. Raed Arafat.

În baza celor două acorduri-cadru, în valoare totală estimată de aproximativ 158 de milioane euro, vor fi încheiate contracte subsecvente pentru furnizarea a 276 autospeciale de stingere cu capacitatea de 4.000 de litri, respectiv 200 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000 de litri.

Program de peste 680 de milioane de euro

Autospecialele vor fi achiziționate prin proiectul VIZIUNE 2020, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare, a cărui valoare este de aproximativ 682 milioane euro.

Mijloacele tehnice vor fi destinate intervenției pentru stingerea incendiilor în mediul urban și rural, care necesită cantități însemnate de substanțe stingătoare, punându-se accentul pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenție și utilizarea apei cu randament de stingere ridicat. Prin implementarea proiectului se asigură îmbunătățirea nivelului de dotare, înlocuirea autospecialelor cu durata normată de exploatare depășită și acoperirea deficitului.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy