Pompeo, deplasare fulgerătoare în Asia pentru a contracara acțiunile Chinei

Mike Pompeo
Mike Pompeo

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a efectuat o vizită rapidă în Asia. Iată ce a vizat deplasarea sa.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a mers marți la Tokyo pentru a se întâlni cu omologii săi din Australia, India și Japonia. Washingtonul intenționează să consolideze sprijinul printre aliații regionali pe măsură ce relația cu China se deteriorează. Călătoria a fost redusă la o singură zi, în Japonia, după ce președintele american Donald Trump a fost diagnosticat cu COVID-19. Pompeo plănuise anterior să meargă și în Mongolia și Coreea de Sud.

Americanii doresc să își consolideze pozițiile

Washingtonul vede întâlnirea așa-numitului grup Quad de miniștri de externe ca pe o platformă pentru consolidarea poziției sale cu aliații regionali. „Sperăm să avem câteva anunțuri semnificative, realizări semnificative”, a declarat Pompeo reporterilor de la Joint Base Andrews din Statele Unite înainte de a pleca la Tokyo, dar el a refuzat să spună care vor fi acestea.



Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe indian, Anurag Srivastava, a declarat că miniștrii de externe vor sublinia, probabil, sprijinul pentru o regiune Indo-Pacifică liberă și deschisă dialogului. În primă fază, Pompeo s-a întâlnit cu ministrul de externe din Australia, Marise Payne, la reședința ambasadorului SUA din Tokyo. De asemenea, acesta o să poarte discuții separate cu Subrahmanyam Jaishankar din India și japonezul Toshimitsu Motegi, înainte ca cei patru miniștri de externe să discute în comun. În același timp Pompeo o să se întâlnească și cu premierul Japoniei, Yoshihide Suga, care a preluat funcția luna trecută.

Aliații asiatici nu se aruncă într-un conflict cu China

Majoritatea aliaților asiatici au fost mulțumiți de duritatea Washingtonului față de rivalul lor regional, Republica Populară Chineză, dar nu au salutat întocmai retorica recentă a lui Trump privitoare la acțiuni de contracarare a acțiunilor Chinei, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel