Polonia vrea să pună capăt gazului rusesc. Ce propune pentru Europa

Roxana Neagu / 22 apr 2014 / 08:42 Salveaza PDF Comentarii

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a venit cu o soluție publică pentru ca Uniunea Europeană să nu mai fie dependentă de gazul rusesc.

"Indiferent de evoluţiile din Ucraina, o lecţie este clară: dependenţa excesivă de energia rusească face Europa slabă", a subliniat Tusk în articol. El menţionează că UE a votat o uniune bancară, cu o supraveghere unică şi un singur mecanism de soluţionare şi fonduri pentru a închide instituţiile falimentare.

"Prin urmare, propun o uniune energetică. Aceasta va readuce Comunitatea Europeană la rădăcinile sale", a afirmat el.

"Astăzi, cel puţin 10 state membre ale UE depind de un singur furnizor - Gazprom /monopolul rus de gaz controlat de stat/ - pentru mai mult de jumătate din consumul lor. Unele sunt dependente în totalitate de gazele gigantului rus controlat de stat"', a notat Tusk.

Statisticile Eurostat asupra dependenţei de energie arată că măsura în care UE se bazează pe importuri a crescut până la 65,8% în 2012 de la 63,4% în 2009. Cota de gaz rusesc a crescut la aproximativ 30% de la 22% în 2010, în timp ce importurile de petrol rus au reprezentat aproximativ 35% din consumul UE. 

VEZI și: Gazprom a deschis două benzinării noi în România


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26