Polonia va avea doi sateliți optici VHR, de înaltă performanță, pe orbita Terrei: Capacitate spațială cu adevărat suverană

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Începând cu anul 2028, Polonia va avea pe orbita Terrei doi sateliți de înaltă precizie.

Airbus Defence and Space a semnat un contract cu Polonia pentru furnizarea unui sistem de informații geospațiale, inclusiv dezvoltarea, fabricarea, lansarea și livrarea pe orbită a doi sateliți optici de observare a Pământului de înaltă performanță. Contractul acoperă, de asemenea, segmentul de sol asociat, inclusiv stația de recepție directă din Polonia, servicii de lansare, instruire pentru echipa poloneză, întreținere și asistență tehnică pentru sistemele spațiale și terestre.

În plus, acordul include livrarea de imagini de foarte înaltă rezoluție (VHR) de la Airbus Pléiades Neo încă din 2023.

Acest contract este primul succes de export, obținut cu sprijinul guvernului francez, pentru satelitul optic Airbus S950 VHR care provine din dezvoltarea Pléiades Neo, care operează deja pe orbită cu doi sateliți din 2021

Jean-Marc Nasr, șeful Sistemelor Spațiale la Airbus, a spus că „acest contract va oferi Poloniei unul dintre cele mai sofisticate sisteme de observare a Pământului prin satelit. Întărește Europa și oferă națiunii poloneze o capacitate spațială cu adevărat suverană. Așteptăm cu nerăbdare să dezvoltăm în continuare cooperarea noastră cu Polonia sub umbrela parteneriatului strategic dintre Franța și Polonia”.

În urma lansării sateliților de la Centrul Spațial European din Kourou, Guyana Franceză, imaginile provenite de la sateliții polonezi vor fi recepționate direct în Polonia de infrastructura sistemului național de sateliți, asigurând autonomie deplină.

Acest anunț consolidează poziția Airbus ca lider mondial în exportul de sisteme de observare a Pământului prin satelit și este o dovadă majoră de încredere în tehnologia companiei. Este, de asemenea, o susținere a strategiei Airbus de a investi în Pléiades Neo, punctul de referință pentru sistemele de geo-informații VHR.

Asamblarea, integrarea și testele sateliților vor fi efectuate în camerele curate ale Airbus din Toulouse, iar lansarea este planificată până în 2027. Începând din 2023, Polonia va avea acces la imaginile Pléiades Neo direct de la Airbus, conform Airbus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel