Urmărește emisiunea live


Polonia sare în sprijinul Ungariei și spune că se va opune planului UE de a reduce fondurile pentru Budapesta cu 7,5 miliarde de euro

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus că țara se se va opune planului Comisiei Europene de a reduce fondurile Ungariei cu 7,5 miliarde de euro.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Polonia se va opune oricăror încercări ilegale din partea instituțiilor UE de a opri finanțarea UE pentru orice stat membru, inclusiv Ungaria.

Morawiecki și-a declarat solidaritatea cu Ungaria în ceea ce privește problema finanțării UE. Potrivit șefului guvernului polonez, guvernul ungar a pregătit detaliile unui acord între acesta și Comisia Europeană, care a fost prezentat Comisiei UE.

Comisia Europeană a propus duminică ca Consiliul European să aprobe activarea mecanismului de condiționare pentru a suspenda aproximativ 7,5 miliarde de euro din finanțarea bugetului UE pentru ceea ce Comisia susține că reprezintă corupție și preocupări legate de statul de drept în Ungaria (citește AICI).

În ceea ce se conturează a fi un eveniment major din istoria proiectului european, dacă UE va avansa cu o astfel de reducere a finanțării, va marca primul moment când mecanismul de condiționalitate va fi folosit împotriva unui stat membru. Consiliul European are acum o lună pentru a aproba poziția comisiei cu majoritate calificată de voturi. Declarația lui Morawiecki pe această temă sugerează că Polonia se va opune propunerii Comisiei Europene.

PNRR-ul Poloniei, blocat în continuare

Morawiecki a subliniat, de asemenea, declarația comisarului pentru buget, Johannes Hahn, care a recunoscut că nu există nicio legătură între mecanismul de condiționare a finanțării și programul operațional pentru Fondul UE de redresare pentru Polonia. Cu alte cuvinte, premierul polonez susține că mecanismul de condiționare nu se aplică Fondului de redresare al UE, pe care Polonia încearcă în prezent să-l deblocheze, întrucât acele fonduri rămân blocate.

Ungariei i s-au blocat deja și fondurile de redresare ale UE, dar cele 7,5 miliarde de euro în reduceri suplimentare ar proveni din bugetul pe șapte ani al UE și ar marca o lovitură financiară gravă pentru Ungaria.

Morawiecki a spus că acest lucru a confirmat opinia Poloniei că mecanismul de condiționalitate nu se aplica Fondului de redresare al UE și că, prin urmare, nu există niciun pericol ca mecanismul să fie utilizat împotriva Poloniei, deoarece nu au existat rapoarte privind necorespunderea în ceea ce privește utilizarea de către Polonia a fondurilor UE, scrie RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel