Polonia, părăsire Uniunea Europeană. Ministrul polonez de externe: Scenariu SF

Scenariul unei eventuale ieşiri a Poloniei din Uniunea Europeană (Polexit) 'este complet science fiction', a declarat vineri ministrul adjunct de externe polonez Konrad Szymanski, când a fost întrebat la o emisiune difuzată de internet dacă o astfel de evoluţie ar fi una realistă, informează agenţia PAP.

Formaţiunea conservatoare aflată la guvernare în Polonia şi de asemenea majoritară în parlamentul de la Varşovia, Partidul 'Lege şi Justiţie nu va susţine niciodată un asemenea scenariu, întrucât el nu va rezolva vreo problemă, dimpotrivă, va crea altele noi', a indicat oficialul polonez.

Referindu-se la decizia Comisiei Europene de a activa împotriva Poloniei articolul 7 din Tratatul UE, el a spus că relaţiile ţării sale cu Bruxelles-ul sunt în prezent caracterizate de 'tensiuni politice colorate, spectaculoase', dar şi-a exprimat speranţa că 'în curând, graţie imaginaţiei politice a tuturor', aceste dispute se vor încheia.

Întrebat dacă aceste tensiuni au putea determina guvernul de la Varşovia să ia în calcul opţiunea părăsirii blocului comunitar, Szymanski a asigurat că executivul din care face parte doreşte să evite acest lucru, dar a susţinut că 'politica nerezonabilă şi excesiv de conflictuală a Bruxelles-ului poate provoca reacţii de scepticism' faţă de UE în rândul populaţiei poloneze.

El a subliniat că în prezent majoritatea cetăţenilor polonezi susţin apartenenţa Poloniei la UE şi că Partidul Lege şi Justiţie (PiS) nu doreşte să schimbe acest lucru. 'Ne vom strădui ca integrarea europeană să fie un loc confortabil pentru polonezi şi pentru interesele poloneze (...) Sperăm ca această poziţie să fie înţeleasă la Bruxelles', a conchis adjunctul ministrului polonez de externe.

Pe 20 decembrie Comisia Europeană a activat împotriva Poloniei articolul 7 din Tratatul UE şi a dat guvernului de la Varşovia un termen de trei luni să revină asupra măsurilor de reformă a sistemului judiciar considerate la Bruxelles 'un risc evident de încălcare a statului de drept'. În ultima etapă a acestei proceduri Polonia şi-ar putea vedea suspendat dreptul de vot în Consiliul UE şi în Consiliul European, dar pentru aceasta este nevoie de un vot unanim al tuturor celorlaltor state membre ale UE, iar Ungaria a anunţat deja că se va opune, Polonia putând eventual să ceară şi sprijinul celorlaltor două ţări din grupul de la Vişegrad - Cehia şi Slovacia, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel