Polonia, legi justiție. Răspuns pentru Comisia Europeană, după modificare

 Polonia va elabora şi îi va transmite Comisiei Europene un ghid cu informaţiile necesare referitoare la reforma sistemului judiciar, documentul urmând a fi finalizat până la vizita pe care premierul Mateusz Morawiecki o va efectua la Bruxelles, la 8 martie. Anunțul a fost făcut sâmbătă de ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz, citat de agenţia de presă PAP. 

Czaputowicz a precizat că documentul respectiv va conţine detalii ale poziţiei guvernului de la Varşovia privind reforma sistemului judiciar polonez. 

Polonia este deschisă în legătură cu acest subiect. Dorim să punem în aplicare reformele şi am dori să furnizăm informaţii despre ele Comisiei Europene şi celorlalte state membre, a adăugat şeful diplomaţiei poloneze. 

Referitor la sugestia CE privind o corelare a furnizării fondurilor europene de respectarea valorilor fundamentale ale UE de către statele membre, Jacek Czaputowicz a subliniat că este 'nevoie de abordare calmă', dar a avertizat că ar putea fi dificil de definit criteriile prin care va fi măsurată respectarea valorilor respective. 

Articolul 7 pentru Polonia

Comisia Europeană a anunţat la 20 decembrie lansarea procedurii de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia ca urmarea a reformelor iniţiate în sistemul judiciar. Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective. 

Autorităţile de la Varşovia au primit un termen de 90 de zile pentru a da curs recomandărilor CE. 

Într-o primă fază, precum cea iniţiată de executivul comunitar în 20 decembrie, articolul 7 permite a se constata existenţa unui risc clar de încălcare gravă a statului de drept într-un stat membru, cu votul a cel puţin 22 de ţări din UE. Eventualele sancţiuni, aşa cum este retragerea dreptului de vot, nu pot interveni decât într-o fază ulterioară, care presupune un vot cu unanimitate al statelor membre (cu excepţia ţării vizate). 

Printre măsurile controversate adoptate de Polonia se numără cele referitoare la Curtea Supremă şi la Consiliul Naţional al Magistraturii, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel