Polonia devine contributor net al UE, din 2027

Polonia va deveni în anul 2027 contributor net la bugetul Uniunii Europene, întrucât în cadrul financiar multianual 2021-2027 fondurile de coeziune care au ajutat infrastructura statelor membre mai puţin dezvoltate vor fi mai mici decât pentru perioada 2014-2020, relatează joi cotidianul polonez Rzeczpospolita, citat de PAP. 

La 2 mai, Comisia Europeană va prezenta proiectul bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027. 

Potrivit Rzeczpospolita, care citează surse informale, faptul că pentru 2021-2027 fondurile de coeziune vor fi inferioare celor pentru perioada 2014-2020 va schimba complet poziţia Poloniei în interiorul UE şi în cele din urmă va transforma această ţară - care a fost cel mai mare beneficiar de la bugetul UE în 2016 - într-un contributor net la bugetul comunitar. 

PIB-ul Poloniei schimbă statutul țării 

Această situaţie este un rezultat al faptului că, pe măsura creşterii PIB-ului Poloniei, nivelul de dezvoltare a regiunilor sale este mai apropiat de media UE, ceea ce va face ca ţara să nu mai fie îndreptăţită să primească fonduri de coeziune. 

În bugetul comunitar pentru 2021-2027, la nivelul UE fondurile de coeziune vor fi mai mici cu 6% decât în actualul cadru financiar multianual. 

Această reducere este şi urmarea deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană. Brexit-ul va lăsa un deficit de 12-14 miliarde de euro în fondurile europene şi Uniunea Europeană va trebui să finanţeze alte domenii prioritare, precum apărarea şi securitatea, adaugă agenţia de presă poloneză, conform Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel