Polonia construiește un canal între Laguna Vistula și Marea Baltică pentru a evita Rusia

Polonia încearcă să "scuture" dependența de Rusia pe toate palierele. Dacă la capitolul energetic misiunea este mai grea (motiv pentru care Varșovia cere UE o uniune energetică), guvernul Tusk face pași în alte direcții. Potrivit The Telegraph, Polonia plănuiește să construiască un canal care să lege Laguna Vistula de Marea Baltică astfel încât să evite o linie de coastă controlată de Rusia.

Proiectul de infrastructură costă aproximativ 167 de milioane de dolari. 

În prezent, întreg traficul maritim dinspre Laguna Vistula și portul Elblag trebuie să treacă prin ape rusești pentru a ajunge în Marea Baltică. Noul canalul va trece printr-o fâșie îngustă de pământ care separă laguna de mare.

Aprobarea acestui proiect este o piruetă a guvernului de centru-dreapta condus de Donald Tusk,  care în urmă cu un an a respins planurile pentru construcția canalului. 

Schimbarea de atitudine și perspectivă este determinată de conflictul din Estul Ucrainei și tensiunea crescândă cu Rusia. Polonia a fost unul dintre cei mai duri critici ai politicii Moscovei și cei mai implicați actori în găsirea unei soluții la criza ucraineană.

Putin ordonă răzbunare, Polonia se teme de invazie

"Trebuie să răspunde situației geopolitice", a spus pentru presa poloneză Stanslaw Lamczyk, parlamentar și membru al Comisiei pentru Infrastructură. "Criza din Ucraina ne-a arătat clar că trebuie să ne bazăm mai mult pe noi și să devenim independenți de vecinul nostru mai mare".

Polonia are un contract pe 5 ani cu Rusia referitor la drepturile de navigare dinspre lagună înspre mare, dar există temeri că Moscova va refuza prelungirea înțelegerii.

Rusia a impus un embargo pe importurile de fructe și legume din Polonia, iar majoritatea polonezilor se așteaptă ca țara lor să fie ținta unor viitoare măsuri punitive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel