Polonia a decis că unele articole din tratatele europene sunt incompatibile cu Constituția țării. Reacții dure la Bruxelles

Polonia a decis că unele articole din tratatele europene sunt incompatibile cu Constituția țării. Reacții dure la Bruxelles   /   Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki
Polonia a decis că unele articole din tratatele europene sunt incompatibile cu Constituția țării. Reacții dure la Bruxelles / Sursă foto: Facebook Mateusz Morawiecki

Joi seară, Tribunalul Constituțional al Poloniei a decis că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituția țării.

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis joi că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând în discuţie un principiu-cheie al integrării europene, informează Reuters şi AFP.

Guvernul partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) este implicat într-o serie de dispute cu UE pe teme care variază de la tribunale şi libertatea presei la drepturile LGBT. Cazul analizat de tribunal se referă la modificările pe care PiS le-a adus sistemului judiciar al ţării.

Supremaţia dreptului constituţional asupra altor surse de drept derivă direct din Constituţia Republicii Polone", a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller. Astăzi (încă o dată) acest lucru a fost confirmat în mod clar de Tribunalul Constituţional.

O ingerință a Curții de Justiție a UE în sistemul judiciar polonezOrganele europene acţionează dincolo de competenţele lor, a declarat Julia Przylebska, preşedinta Tribunalului Constituţional polonez, potrivit AFP. Ea a denunţat ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez şi a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicţie cu legea fundamentală a Poloniei.

Criticii au avertizat că punerea sub semnul întrebării a supremaţiei legislaţiei UE nu numai că pune în pericol viitorul pe termen lung al Poloniei în Uniune, dar şi stabilitatea blocului comunitar însuşi.

Tribunalul a început să audieze cazul în iulie, dar l-a amânat de patru ori înainte de şedinţa de joi. Unii critici spun că amânările ar fi putut avea ca scop să exercite presiuni asupra Bruxelles-ului pentru a accepta Planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Varşoviei.

UE a acuzat executivul de la Varşovia că politizează instanţele poloneze, inclusiv Tribunalul Constituţional.

Curtea de Justiţie a UE a decis miercuri că Polonia a încălcat regulile democratice ale independenţei justiţiei forţând transferul unui judecător care criticase guvernul, potrivit Agerpres.

Reacții la Bruxelles

Verdictul de joi din Polonia, unde cea mai înaltă instanţă a considerat unele articole din tratatele UE incompatibile cu constituţia ţării, nu poate rămâne fără consecinţe, a declarat preşedintele Parlamentului European David Sassoli într-o postare pe Twitter.

"Verdictul de astăzi din Polonia nu poate rămâne fără consecinţe. Întâietatea dreptului UE trebuie să fie incontestabilă. Încălcarea sa înseamnă contestarea unuia dintre principiile fondatoare ale Uniunii noastre", a postat Sassoli joi seară.

"Facem apel la Comisia Europeană să întreprindă măsurile necesare", a adăugat şeful legislativul comunitar.

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis joi că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând în discuţie un principiu-cheie al integrării europene, mai scrie Agerpres.

Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor, a declarat Julia Przylebska, preşedinta Tribunalului Constituţional polonez, potrivit AFP. Ea a denunţat ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez şi a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicţie cu legea fundamentală a Poloniei.

Criticii au avertizat că punerea sub semnul întrebării a supremaţiei legislaţiei UE nu numai că pune în pericol viitorul pe termen lung al Poloniei în Uniune, dar şi stabilitatea blocului comunitar însuşi.

Comisia Europeană va analiza verdictul Tribunalului Constituțional din Polonia

Comisia Europeană (CE) a anunţat joi seară că va analiza în detaliu decizia Tribunalului Constituţional din Polonia şi că va decide asupra paşilor următori, avertizând că nu va ezita să facă uz de puterile sale în conformitate cu tratatele pentru a salvgarda aplicarea uniformă şi integritatea dreptului european, se menţionează într-un comunicat.

Executivul UE reiterează că dreptul european are întâietate în faţa celui naţional şi că toate verdictele Curţii de Justiţie a UE sunt obligatorii pentru autorităţile din toate statele membre, inclusiv pentru tribunalele naţionale.

"Uniunea Europeană este o comunitate de valori şi de drept, care trebuie respectată în toate statele membre. Drepturile europenilor în conformitate cu tratatele trebuie protejate, indiferent unde trăiesc ei în UE", se mai menţionează în comunicatul CE.

Integrarea europeană, pusă sub semnul întrebării în Polonia"Comisia Europeană are sarcina de a salvgarda funcţionarea adecvată a ordinii legale a Uniunii şi va continua să se asigure de acest lucru", mai notează executivul UE.

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis joi că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând în discuţie un principiu-cheie al integrării europene.

Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor, a declarat Julia Przylebska, preşedinta Tribunalului Constituţional polonez, potrivit AFP. Ea a denunţat ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez şi a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicţie cu legea fundamentală a Poloniei.

Criticii au avertizat că punerea sub semnul întrebării a supremaţiei legislaţiei UE nu numai că pune în pericol viitorul pe termen lung al Poloniei în Uniune, dar şi stabilitatea blocului comunitar însuşi, mai scrie Agerpres.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy