Polonia, statul de drept. Timmermans: Evoluţii îngrijorătoare

Timmermans
Timmermans

Comisia Europeană a constatat din luna decembrie puţine progrese şi, în câteva domenii, chiar noi evoluţii îngrijorătoare referitoare la situaţia din Polonia, încă existând temeri referitoare la Tribunalul Constituţional, a afirmat marţi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, după încheierea reuniunii Consiliului Afaceri Generale (CAG). 

Procedura de activare a articolului 7 al Tratatului UE, lansată de Comisia Europeană, s-a aflat pe agenda reuniunii CAG desfăşurate marţi la Bruxelles. Potrivit lui Timmermans, motive de îngrijorare constituie în mod special procedurile disciplinare începute contra judecătorilor care fac declaraţii publice privitoare la statul de drept în Polonia sau care pun întrebări preliminare Curţii de Justiţie a UE, relatează Agerpres. 

Noi vrem ca aceste chestiuni să fie clarificate şi Comisia îşi va asuma responsabilitatea de a-şi continua rolul în această privinţă. Statul de drept este un element esenţial pentru viitorul Uniunii noastre Europene comune şi cred că încă există potenţial pentru ameliorarea dialogului cu Polonia. Comisia este gata pentru acest dialog, pentru a discuta toate chestiunile aflate pe masă, a spus Frans Timmermans. 

Polonia este vizată de procedura activare a articolului 7, lansată în decembrie 2017 de Comisia Europeană în legătură cu temerile privind statul de drept. Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi poate duce la sancţiuni împotriva ţării respective. 

Vezi şi: Tudorel Toader, anunțurile momentului - LIVE TEXT

CNA, amendă pentru Radu Banciu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel