Urmărește emisiunea live


Polonia, acord cu Statele Unite ale Americii asupra întăririi prezenţei militare americane

Polonia semnează un acord cu Statele Unite asupra întăririi prezenţei militare americane.

Statele Unite urmează să semneze un acord sâmbătă cu Polonia pentru a întări prezenţa militară americană pe teritoriul acestui membru estic al UE cu alţi 1.000 de soldaţi şi să instaleze acolo cartierul general al Corpului V al armatei SUA, relatează dpa, scrie Agerpres. 

Acordul, numit Acord de cooperare consolidată în domeniul apărării (EDCA), va fi semnat de secretarul de stat american Mike Pompeo şi de ministrul apărării polonez Mariusz Blaszczak la Palatul Prezidenţial din Varşovia.

În prezent, aproximativ 4.500 de militari americani sunt staţionaţi pe teritoriul acestui membru european al NATO.

Noi planuri de retragere



La sfârşitul lunii iulie, Departamentul Apărării american a anunţat noi planuri de a retrage 11.900 de militari americani din Germania, reducându-şi prezenţa acolo de la 36.000 la 24.000.

Aproape 5.600 urmează să fie repoziţionaţi în ţări NATO, în timp ce 6.400 se vor întoarce în SUA, mulţi desfăşuraţi prin rotaţie în Europa.

Trupele rotative ar putea fi desfăşurate în Polonia, în nord-estul Europei în vecinătatea Mării Baltice, şi în sud-est în apropiere de Marea Neagră, a declarat Pentagonul.

Turneu în Europa Centrală 



Vizita lui Pompeo în Polonia este ultimul act al unui turneu în Europa Centrală pe parcursul căruia el s-a dus de asemenea în Republica Cehă, Austria şi Slovenia.

Sâmbătă, secretarul de stat american intenţionează să participe la sărbătorirea în Polonia a Bătăliei de la Varşovia din 1920, care a protejat independenţa proaspăt câştigată a tinerei republici poloneze şi a oprit forţele bolşevice să avanseze mai mult spre vest.

Bătălia este considerată una dintre cele mai importante din istoria Poloniei, nu în ultimul rând pentru că a menţinut independenţa Poloniei faţă de Uniunea Sovietică în curs de formare.

Stilul de conducere bolșevic, împiedicat 



Istoricii subliniază de asemenea că victoria poloneză a împiedicat stilul de conducere bolşevic să pună mâna pe putere în ţară şi posibil în Europa de Vest.

În timp ce 15 august este de asemenea o importantă sărbătoare religioasă catolică, Adormirea Maicii Domnului, victoria militară este cunoscută în Polonia ca Miracolul de pe Vistula, râul ce trece prin capitala Poloniei.

Cu toate acestea, savanţii indică un motiv mai puţin divin pentru victoria tinerei armate poloneze: o manevră de flancare din sud concepută de Jozef Pilsudski, părintele independenţei poloneze.

Parada militară tradiţională nu a avut loc în acest an din cauza pandemiei de coronavirus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel