Politolog american: România "să fie gata să contracareze o ofensivă a Rusiei"

România este cel mai mare şi mai capabil aliat din regiune al SUA, o ancoră de stabilitate pentru flancul de sud-est al Alianţei Nord-Atlantice, a afirmat politologului american, Janusz Bugajski.  Afirmația a fost făcută cu prilejul unei mese rotunde găzduită împreună cu George Cristian Maior, la Centrul pentru Analize Europene.

Analistul american consideră că Bucureştiul ar trebui să fie pregătit pentru a contracara o ofensivă rusă asupra României, inclusiv asupra instituţiilor statului, relatează romania-actualitați.

Centrul pentru Analize Politice Europene, CEPA, din Washington, a găzduit o masă rotundă cu noul ambasador al României în SUA, George Cristian Maior şi cu politologul american Janusz Bugajski.

Prezentând seminarul, Centrul pentru Analize Politice Europene a arătat că acţiunea militară a Rusiei în Ucraina a determinat o concentrare a mediului analititc asupra regiunii Mării Negre.

Ca cel mai mare şi mai capabil aliat din regiune al SUA, România este o ancoră de stabilitate pentru flancul de sud-est al NATO.

[citeste si]

Janusz Bugajski a spus că România ar trebui să fie pregătită pentru o eventuală ofensivă rusească. Întrebat  în ce ar putea consta o ofensivă rusească asupra României, politologul a afirmat că: "În propagandă, sabotaje, probleme etnice, probleme sociale, instituţii. Prin toate acestea, Rusia poate conduce o strategie de acte subversive, care să submineze Guvernul român şi rolul României în NATO".

"Vă pot da câteva exemple. Nu este dificil pentru Rusia să creeze o mişcare politică în România care să fie pro Moscova, nu este atât de dificil să inflameze probleme ale minorităţilor, să inflameze dispute între maghiari şi români, între români şi ucraineni, să atragă chiar România într-un conflict în Moldova. Dacă va fi un conflict privind Transnistria, Găgăuzia, Bucureştiul va avea un rol de jucat, iar Rusia ar putea încerca să târască România într-un asemenea conflict.

De asemenea, Janusz Bugajski, este de părere că România "ar trebui să monitorizeze atent, să contracareze, să încerce să consolideze Guvernul moldovean şi angajamentul acestuia faţă de Europa, să încerce, prin intermediul Uniunii Europene, să limiteze influenţa Rusiei în regiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel