Poliţiştii au ridicat obiecte de artă propuse pentru clasare, de la Artmark

Poliţiştii care au efectuat joi percheziţii la casa de licitaţii Artmark au ridicat mai multe obiecte, printre care unele propuse pentru clasare la Ministerul Culturii, se arată într-un comunicat remis Agerpres.

Casa de licitaţii precizează că atât custodia, cât şi consignarea obiectelor pentru organizarea unei licitaţii dedicate istoriei Daciei s-au făcut în baza unor contracte scrise, iar experţii au propus clasarea unora dintre acestea. De asemenea, reprezentanţii Artmark menţionează că au fost depuse la Poliţie adrese prin care s-au cerut date legate de aceste obiecte.

'Adeverim faptul că în cursul zilei de ieri, într-o acţiune de percheziţie domiciliară, unităţi diverse de Poliţie au sechestrat şi ridicat toate artefactele cu privire la care am propus Ministerului Culturii clasarea. (...) Din nefericire însă, în cadrul aceleiaşi acţiuni, au fost indisponibilizate şi toate celelalte obiecte de artă şi de colecţie găsite depozitate la sediu (mii de tablouri, sculpturi, cărţi, artă decorativă etc)', precizează sursa citată.

Artmark arată că, potrivit planificării agendei de expoziţii şi licitaţii 2016, comunicate public cu circa un an înainte, prin afişare pe website şi menţionare în cataloagele de licitaţie, a dorit să organizeze un eveniment dedicat istoriei Daciei.

În acest context, reprezentanţii casei de licitaţii susţin că în acest scop au anunţat tematica de consignare colecţionarilor şi galeriilor, propunându-le să pună în vânzare, în cadrul evenimentului de licitaţie publică, obiecte de colecţie în legătura cu istoria Daciei.

'Am primit în custodie numeroase obiecte, arme unelte, monede, cărţi, hărţi, afişe, ceramică etc, selectând aproximativ 120 în vederea consignării şi punerii în vânzare prin licitaţie. Atât custodia, cât şi consignarea s-au făcut, ca întotdeauna, în baza unor contracte scrise, cu obligaţii reciproce specifice; totodată, obiectele consignate au fost menţionate în registrul de patrimoniu, pe care orice comerciant autorizat are obligaţia să îl ţină', arată sursa citată.

Obiecte care ar putea intra în patrimoniul național cultural

Reprezentanţii Artmark indică faptul că, sesizând valoarea specială a multora dintre aceste obiecte, conform legii, experţii specializaţi în istorie antică cu care casa colaborează au întocmit propuneri de clasare a acestor artefacte în categoriile patrimoniului naţional cultural, fond, respectiv tezaur, propuneri pe care le-au depus la Direcţia pentru Cultură Bucureşti.

'Mai mult decât atât, pentru a ne asigura că ni se permite legal să punem în vânzare aceste antichităţi, am înregistrat la Inspectoratul General al Poliţiei două adrese, (...) care descriu toate aceste obiecte, ataşând fotografiile şi rapoartele de expertiză şi solicitând: să ni se comunice 'dacă vreunul dintre acestea figurează în evidenţele IGPR ca fiind obţinut ilicit', respectiv 'dacă pentru vreunul dintre obiecte există vreo interdicţie de comercializare, se precizează în comunicat.

Potrivit acestora, deocamdată nu s-a primit răspuns la aceste adrese. Reprezentanţii Artmark îşi exprimă speranţa că Poliţia va reveni asupra măsurii de indisponibilizare a obiectelor de la Artmark.

'Oferind Poliţiei tot sprijinul în vederea investigării corecte şi eficiente, ne exprimăm speranţa ca Poliţia să revină asupra măsurii de indisponibilizare a obiectelor de artă şi de colecţie aflate la sediul nostru, pentru a permite reluarea activităţii legale şi legitime de piaţă de artă (livrarea obiectelor cumpărate şi achitate, organizarea expoziţiilor viitoarelor licitaţii din 22 şi 24 martie, activităţile curente de documentare, expertizare, evaluare etc.)', mai arată reprezentanţii Artmark. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel