EXCLUSIV  Polițiști acuzați că au bătut suspecți în secție. Coarnă: Asta-i TACTICA lor!

Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Polițiștilor, a dezvăluit, pentru DC News, ce se întâmplă în spatele ușilor închise ale secțiilor de poliție, în cadrul audierilor suspecților de infracțiuni periculoase.

 

 

Explicațiile vin după ce mai mulţi poliţişti de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii din cadrul Poliţiei municipiului Bacău sunt acuzaţi că ar fi agresat fizic şi verbal doi tineri pe care i-au adus la audieri, în luna noiembrie, într-un caz de tâlhărie. 

DC News: Cum vedeți dvs. acest caz și, mai ales, atitudinea suspecților care îi acuză pe polițiști că i-au amenințat și lovit?

În general, majoritatea suspecților, care au tupeu infracțional în zona tâlhăriilor/tentativelor de omor etc. sau sunt recidiviști, se victimizează când ajung la audieri. Mai mult, încearcă să intimideze organele de urmărire penală cu atitudini agresive. Ei funcționează după tactica Cea mai bună apărare este atacul! a spus Dumitru Coarnă.

În acest caz de la Bacău, acord un credit polițiștilor pentru că practica spune că cei mai mulți infractori acuzați de tâlhărie, de omor, se victimizează și fac presiune pe organul de cercetare penală, invocând că au fost anchetați abuziv prin loviri, amenințări etc. De asemenea, IJP Bacău a procedat foarte bine demarând o anchetă internă cu scopul de a stabili dacă persoanele în cauză sunt sau nu vinovate.  Este o procedură juridică normală și obligatorie în același timp. Sper să nu fie adevărat ceea ce a apărut în spațiul public că s-ar fi întâmplat acolo. a punctat Coarnă.

DC News: Pe de altă parte, ce se va întâmpla dacă polițiștii vor fi găsiți vinovați?

Instanța de judecată se va pronunța. În funcție de probele administrate, sesizarea la Parchet poate să fie trimisă în judecată sau poate fi clasată. Sunt două soluții. Dacă se probează în cadrul urmăririi penale că cele sesizate (amenințări, loviri) se confirmă atunci dosarul va fi trimis în judecată. În caz contrar, va fi clasat pentru fapte care nu există. Sunt lucruri extrem de clare din punct de vedere al procedurii penale. a declarat Dumitru Coarnă, pentru DC News.

VEZI ȘI Poliţişti din Bacău, acuzaţi că ar fi bătut doi tineri chiar în sediul instituției

Anchetă internă

Purtătorul de cuvânt al IJP Bacău, inspectorul Cătălina Păduraru, a declarat, marţi, că există o anchetă internă asupra modului în care s-au desfăşurat audierile în cazul relatat.

'Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unei înregistrări audio referitoare la modul în care poliţiştii de investigaţii criminale anchetează persoane bănuite de comiterea infracţiunii de tâlhărie, din data de 20.10.2020, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău se efectuează în prezent verificări pentru a se stabili cu exactitate situaţia de fapt.

De asemenea, urmează a fi dispusă cercetarea prealabilă şi sesizarea unităţii de parchet', a declarat purtătorul de cuvânt al IJP Bacău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel