EXCLUSIV  Polițist pedofil, RAPORT MAI. Coarnă: Bogdan Despescu și Poliția Română au lucrat perfect

Dumitru Coarna FOTO AGERPRES
Dumitru Coarna FOTO AGERPRES

Ministerul Afacerilor Interne a publicat raportul controlului făcut la IGPR şi Poliţia Capitalei în cazul lui Eugen Stan, poliţistul acuzat de agresiuni sexuale.

"Este un raport serios, care reprezintă o radiografie asupra unei situații cu care Poliția Română și Ministerul au trebuit să se confrunte. E un raport documentat", a spus ministrul Carmen Dan, vineri seară, la Antena 3.

Am luat câteva idei din raport pentru a le discuta cu Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

În document se precizează că reprezentanţii Corpului de Control al Ministrului nu se pot pronunţa cu privire la activităţile desfăşurate de ofiţerii de poliţie judiciară în dosarele penale, totuşi, "Comisia de verificare, din verificările efectuate în limita competenţelor, a constatat faptul că, în perioada 11.12.2016-07.01.2018, nu au fost efectuate activităţi procedurale în dosarul penal".

"Păi cum au constatat atâta timp nu aveau voie să se uite în dosar? În afară de procuror, nimeni nu are voie să intre în dosarul penal. Cum a constatat Corpul de control că nu s-au efectuat astfel de activități? Toată activitatea de cercetare penală este gestionată de procuror. El dispune, prin delegare de competență, activitățile care se desfășoară. Dacă nu a fost nicio activitate desfășurată, așa a vrut procurorul, nu polițistul", a zis Dumitru Coarnă pentru DC News.

Fișă eveniment

În cazul agresiunii asupra celor doi minori, raportul consemnează că în cadrul Fişei de eveniment, în afara menţiunilor referitoare la conţinutul faptei săvârşite, victime, precum şi la faptul că autorul este necunoscut, nu sunt consemnate alte precizări, ”în condiţiile în care, agenţii rămaşi la faţa locului transmiseseră, în jurul orei 12:00, primele semnalmente ale autorului şi fuseseră, de asemenea, distribuite primele imagini surprinse de camerele de supraveghere amplasate în cabina liftului”.

"Fișa de eveniment a cuprins acele elemente pe care le-a avut la fața locului. Care ar fi fost elementele care nu au fost transmise? Dacă a fost publicată fotografia cu Eugen Stan, cum adică nu au fost date elemente? Poza a fost distribuită public. Unde este problema? Poliția a folosit fotografia. Deci unde este greșeala?", a zis Dumitru Coarnă pentru DC News.

Raportare eveniment 

Raportul consemnează şi alte probleme, printre care faptul că ”raportarea evenimentului s-a oprit la nivelul dispeceratului Poliţiei Capitalei, fişa de eveniment nefiind introdusă în sistemul informatic, pentru a fi diseminată către eşalonul superior, respectiv către dispeceratul I.G.P.R”. 

"Competența era a Poliției Capitalei, unde să se ducă mai departe? Era o faptă cu in rem, nu aveam o faptă cu autor, nu rezultau elemente că ar fi polițist pentru a ajunge la I.G.P.R. Este o faptă cu in rem. Nu toate faptele ajung la I.G.P.R. Dar haideți să ne oprim un pic. Care este vina lui Bogdan Despescu că acest caz nu a fost raportat la I.G.P.R? Nu el era șeful Poliției Capitalei. Bogdan Despescu trebuia să primească", a mai zis Dumitru Coarnă.

Eugen Stan, protejat de șeful său

Raportul vorbeşte, însă, şi de faptul că Eugen Stan a fost protejat de şeful său direct, că niciodată nu a lucrat în schimbul trei.

"Și care este vina lui Bogdan Despescu că nu a lucrat Eugen Stan în schimbul trei? Trebuia să știe el lucrul acesta? Bogdan Despescu ar trebui să știe, la nivel național, în ce schimburi lucrează unii și alții? Aici, dacă vreți, este vina MAI că nu gestionează corespunzător organigrama", a replicat Dumitru Coarnă.

Fotografia cu Eugen Stan

Vineri seară, la Antena 3, ministrul Carmen Dan a spus că fotografia cu Eugen Stan, care a fost dată publicității, era de o calitate foarte proastă.

"Acelea erau fotografiile. De unde altă poză mai bună? Era o altă imagine mai bună și nu a fost difuzată? Să ne spună dacă era o altă imagine mai bună. Iar vorbim despre o manipulare. Se fac de râs!", a mai zis președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Raportul a mai constatat că fapta lui Eugen Stan a fost privită inițial cu reticiență de către cei cu funcții de comandă în Poliție.

"Avem un aparat de măsurat reticiența? Doamna Carmen Dan face Poliția de râs, nu acest raport face Poliția de râs. Ieri a zis ceva de genul că progresăm înainte, poate regresăm și înapoi... Avem vreun aparat de măsurat competența miniștrilor? Dacă da, haideți să începem cu Carmen Dan. Să mergem în aceeași logică cu reticiența...", a zis Dumitru Coarnă. 

Concluzia președintelui Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a fost: "În opinia mea, Bogdan Despescu și Poliția Română au lucrat perfect în acest caz. Raportul despre care vorbiți este mincinos și cred că vrea să justifice schimbarea lui Bogdan Despescu din funcție".

[citeste si]

Fostul şef al IGPR, chestorul Bogdan Despescu, susţine că evenimentul din 5 ianuarie, în urma căruia un poliţist de la Rutieră este cercetat pentru pedofilie, a fost un "veritabil pretext" pentru demiterea sa din funcţie şi că raportul Corpului de Control al ministrului de Interne prezintă "date nereale" şi "informaţii incomplete", "de natură a induce în eroare opinia publică, cu scopul provocării oprobriului societăţii" împotriva sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel