Poliția scoasă din sedii. Dezastrul, recunoscut de șeful IGPR

Inspectorul general al Poliției Române, Bogdan Despescu, mărturisește că există probleme în ceea ce privește dotarea instituției pe care o conduce, inclusiv secţii de poliţie unde au fost retrocedate imobilele, peste 2.200, și parcul auto.  

Într-un interviu acordat pentru Agerpres, Bogdan Despescu a vorbit despre situația actuală privind dotarea Poliţiei Române. 

"Cred că, în ultimii ani, eforturile au fost considerabile. Cred că Poliţia Română are la acest moment o dotare care să îi permită a gestiona evenimente importante, a gestiona situaţia operativă cu care ne confruntăm. De altfel, avem structuri cu dotare la nivel european, apreciată chiar de partenerii noştri cu care desfăşurăm activităţi în cooperare. Avem laboratoare acreditate la nivel european, avem structuri care desfăşoară activităţi specifice, poate mult mai bine decât alţi colegi din zona Uniunii Europene, dar asta nu înseamnă că este totul foarte bine din punct de vedere al dotării.

[citeste si]

Sunt probleme. Sunt probleme din punct de vedere al spaţiilor şi mă refer aici atât în zona urbană, cât şi în zona rurală. În zona urbană aş pleca de la Bucureşti - avem secţii de poliţie unde au fost retrocedate imobilele. Chiar la acest moment sunt demersuri pentru a identifica un spaţiu urgent pentru o secţie de poliţie din Bucureşti (Secţia 10 - n.r.) unde proprietarul nu a vrut să continue nici măcar cu titlu de închiriere şi suntem nevoiţi să identificăm un alt spaţiu adecvat. Sunt probleme foarte mari şi în zona rurală. Sunt peste 2.200 de imobile pe care le avem în administrare în zona rurală, unele dintre ele cu investiţii în urmă cu foarte mulţi ani. Anul acesta au fost investiţii şi lucrări de reabilitate în peste 25% din aceste imobile, dar e puţin ca şi număr total. Sunt localităţi unde infrastructura comunităţii nu permite - şi la acest moment mai sunt grupuri sanitare în zona din afara clădirii, aspect semnalat de organizaţiile sindicale în spaţiul public, aspect cunoscut de noi nu de ieri de azi. (...)", a precizat Inspectorul general al IGPR.

75% dintre mașini au o vechime mai mare de 5 ani

Acesta susține că probleme sunt și în ceea ce privește parcul auto al instituției.

"Avem, pe de o parte, un deficit de aproape 38 - 40% din punct de vedere al numărului de auto, dar ce este mai important - din ce avem în funcţiune la acest moment 75% au peste cinci ani ca vechime. Cea mai mare problemă este tot în zona posturilor de poliţie, unde parcul auto a fost realizat undeva în 2006 - 2007. Un autoturism folosit pe parcursul a zece ani are o modalitate de funcţionare şi ajunge spre momentul de casare. Anul acesta avem în derulare o achiziţie şi cred că, până la finalul anului, vor intra în parcul auto, în dotarea Poliţiei Române, peste 500 de autovehicule. Aproape 200 pentru zona de ordine publică, pentru Capitală şi bineînţeles pentru inspectoratele de poliţie judeţene, dar şi pentru structurile operative. Parte din aceste autovehicule le achiziţionăm cu finanţare externă, pe proiecte, cred că mai bine de jumătate. Noi avem, acum, peste 15 proiecte. Valoarea lor ca şi beneficiu pentru Poliţia Română este de peste 100 de milioane de lei", a explicat șeful IGPR, care mărturisește însă că "puţin probabil să se poată înnoi parcul auto într-un singur an. E nevoie de o perioadă de etapizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel