Poale în brâu sau gustul copilăriei. Reţeta bunicii

Florin Răvdan / 25 oct 2019 / 19:01 Salveaza PDF Comentarii

Cine nu a mâncat până acum poale-n brâu moldoveneşti sau brânzoaice, trebuie neapărat să le încerce măcar o dată.

Ingrediente aluat – Poale-n brâu moldovenești

500 g făînă
240 ml lapte
7 g drojdie deshidratată/25 g proaspătă
2 ouă medii
60 g unt
90 g zahăr
1 vârf cuțit sare
1 portocală (coajă rasă)

Ingrediente umplutură de brânză de vaci pentru Poale-n brâu moldovenești

350 g brânză de vaci bine scursă
150 g zahăr
2 ouă medii
2 linguri gris
1 portocală medie (coajă rasă)
50-60 g stafide
1 vârf cuțit sare
1 plic zahăr vanilat
1 gălbenuș de ou + 2 linguri de lapte (pentru uns)

Dacă vreţi să aibă, totuşi, un gust de neuitat, înlocuiţi portocala cu lămâie. 

Preparare Aluat

 

Cernem făînă într-un vas, adăugăm drojdia deshidratată și amestecăm (dacă folosim drojdie proaspătă, o frecăm cu 1 linguriță de zahăr din cantitatea totală și apoi o adăugăm în centrul făinii cernute).

Adăugăm treptat laptele călduț (atenție! laptele nu trebuie să fie fierbinte, ci doar ușor călduț).
Începem să frământam aluatul și când capătă puțînă consistentă, adăugăm ouăle, zahărul, sarea, coajă de portocală și treptat untul moale.

Frământam până când obținem un aluat elastic. Dacă aluatul se lipește de mâna, mai putem adaugă, treptat, cca 50-10o g făînă. Îl punem într-un vas, îl acoperim cu folie de plastic alimentară și lăsăm aluatul la dospit, într-un loc călduț, ferit de curenți de aer reci, pentru 2 ore, sau până își dublează volumul.

Preparare Umplutură

 

Punem brânză de vaci bine scursă într-un vas, adăugăm coajă rasă de portocală, ouăle, stafidele tocate în bucățele potrivite, grisul, zahărul vanilat și sarea. Amestecăm până când umplutură devine omogenă, apoi o punem în frigider.

Asamblare Poale-n brâu

 

Răsturnăm aluatul dospit pe masă de lucru pudrată cu făînă și îl întindem într-o foaie dreptunghiulară de cca 7-8 mm grosime.

Tăiem aluatul în pătrate de cca 7-8 cm. Punem în centrul fiecărui pătrat câte 1 lingură plină de umplutură.
Lipim foarte bine două câte două colțurile opuse ale fiecărui pătrat.

Punem plăcintele poale-n brâu în tavă de copt tapetata cu hârtie de copt și le lăsăm să dospească cca 45 -60 m, acoperite cu o cârpă de bumbac, într-un loc călduț.

După ce au dospit, ungem plăcintele poale-n brâu cu amestecul de gălbenuș și lapte și le coacem în cuptorul preîncălzit la 200°C, pentru 15-20 minute.

Te-ar putea interesa







Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22