EXCLUSIV  PNRR, respins de trei ori. Cristian Diaconescu: Profesorul vrea să ajute elevul să treacă clasa

Facebook Cristian Diaconescu
Facebook Cristian Diaconescu

Cristian Diaconescu, preşedintele PMP, a explicat care sunt problemele cu privire la PNRR şi la negocierile pe care România le poartă la Bruxelles de luni bune. Acesta spune că planul a fost respins deja de trei ori de Comisia Europeană şi afirmă că reprezentanţii Comisiei Europene chiar s-au oferit să ajute România în elaborarea unui plan care să fie avizat pozitiv. 

"Pentru a primi aceşti bani, statele membre trebuie să facă două lucruri. În primul rând, un plan de finanţare, o schemă de finanţare care să se refere la necesităţile de a ieşi din criza sanitară, dar şi de a asigura o dezvoltare pe termen lung. În al doilea rând, planurile naţionale trebuie să fie construite în aşa fel încât să fie aprobate de Comisia Europeană. Nu mai este simpla relaţie stat - accesare fonduri din cadrul financiar multianual. 

Aici sunt mai multe probleme. Prima este că se pare că este al treilea plan, oricâte eufemisme am folosi, respins de Comisie, venind din partea României. În al doilea rând, din punctul de vedere al Comisiei Europene, o spun cu toată deschiderea, indiferent de calitatea şi talentul celor care se află în prima linie de negociere, ei nu sunt cunoscuţi, nu au experienţă, şi aprobarea acestor planuri naţionale ţine şi de un element de lobby politic. Din această perspectivă, ei se află într-o lume diplomatică, cu oameni care se cunosc de zeci de ani, şi care pot influenţa un anume parcurs al acestor negocieri. Ei sunt noi în oraş şi, din această perspectivă, ai de pierdut, pentru că este o lume în care memoria instituţională chiar contează", a declarat Cristian Diaconescu în exclusivitate pentru DC NEWS.

"Profesorul se oferă să facă meditaţii cu elevul"

"În acest moment, având în vedere un anume coeficient de exasperare din partea partenerilor noştri, care nu vor să ne lase fără acest instrument, s-a propus părţii române crearea unui grup de lucru comun, între experţii de la Comisie şi cei din România, pentru elaborarea planului. Nici pe acest palier nu s-a dat un răspuns! Cei care ar trebui să evalueze şi să dea aviz tehnic, profesorii, cum s-ar spune, s-au oferit pentru că vor totuşi ca elevul să treacă clasa, e dispus să facă meditaţii cu el. Aici suntem! Ce trebuie să ştim este că acum nu avem niciun euro pe card! 

Am văzut tot felul de declaraţii publice, cum vom împărţi banii. În continuare nu avem niciun leu, niciun euro, iar situaţiile devin foarte complicat. Mentalul din spatele acestor proiecte româneşti  nu e armonizat cu aşteptările europene", a mai spus preşedintele PMP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel