PNL Sector 1 anunță că nu votează un buget ILEGAL: Sfidează o decizie a Tribunalului București

Clotilde Armand
Clotilde Armand

PNL Sector 1 transmis un comunicat de presă în care o atacă pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1.

 

 

”O nouă zi, o nouă ședință extraordinară de îndată la primăria sectorului 1, convocată spre finalul zilei de ieri pentru azi, orele 15. Ședințele de îndată au devenit un instrument la ordinea zilei la sectorul 1, abuzat de nenumărate ori de actuala administrație, ca un mijloc de presiune asupra consiliului local. Și în al doisprezecelea ceas, primarul sectorului 1 și aparatul său administrativ insistă cu un proiect de buget ilegal, care sfidează o decizie a Tribunalului București și o opinie avizată emisă sub semnătura președintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP). 

În tot acest timp, primăria sectorului 1 este blocată, funcționarii publici nu știu dacă au dreptul să semneze acte importante, primarul se încăpățânează să ignore decizia instanței, iar problemele cetățenilor rămân nerezolvate. Același proiect de buget, la virgulă, este propus pe ordinea de zi în ședința de Consiliu Local de astăzi. Este a patra ședință consecutivă în care se supune la vot același proiect de buget ilegal. 

Consilierii PNL de la Sectorul 1 nu vor gira nesocotirea deciziei unei instanțe și nici călcarea în picioare a legii. Motivarea deciziei instanței de suspendare a Hotărârii Consiliului Local (HCL) al Sectorului 1 nr. 291/04.12.2020 arată negru pe alb grave nereguli în redactarea și conținutul acestei hotărâri (document disponibil integral aici: https://bit.ly/3sF3ycp). Iată câteva extrase din motivarea Tribunalului București, care validează decizia consilierilor PNL de a nu vota un proiect de buget care ignoră hotărârea instanței:

„Instanța apreciaza ca exista o îndoială puternică și evidentă asupra prezumției de legalitate pe care se fundamentează actul administrativ ce face obiectul cauzei.”


„Organul emitent se contrazice în cuprinsul hotărârii respective de o astfel de manieră încât nu se poate înțelege care sunt măsurile dispuse, cu claritate, când încetează, ce anume se abrogă și începând de când, constituie un temei justificat, în sensul legii, pentru suspendarea acestuia.”



„În ce privește instituțiile vizate de hotărâre, prin maniera neclară de redactare a acesteia, prin nerezolvarea expresă a situației personalului și prin lipsa unei coerențe de reglementare raportat la desființarea lor, le pune în situația imposibilității de funcționare și a imposibilității cunoașterii atribuțiilor proprii.”


„Instanța apreciază că executarea abruptă a unei astfel de hotărâri este de natură să perturbe grav activitatea instituțiilor vizate de desființare, să prejudicieze sever reclamanții și chiar să creeze disfuncționalități activității [primăriei].”


„De asemenea, se apreciază că suspendarea executării acesteia corespunde atât interesului personal al reclamanților, dar și imperativului interesului public de a avea în circuitul civil acte administrative clare și inteligibile, și de a nu executa intempestiv acte administrative incerte și care au un efect dramatic asupra societății în care autoritatea funcționează.”

Punctul de vedere al ANFP este, de asemenea, extrem de clar și solicită „să se revină la situația anterioară reorganizării prin actul administrativ menționat”, adică HCL suspendată de instanță. Mai multe detalii aici: https://bit.ly/3elogZM.

Motivarea instanței și punctul de vedere al ANFP confirmă că primarul și aparatul administrativ ar trebui să inițieze un proiect de HCL pentru revenirea la situația anterioară reorganizării, iar abia după acest pas să propună un proiect de buget legal. PNL a solicitat de aproape trei săptămâni acești pași. 

Este evidentă, de asemenea, culpa secretarului general, Lavinia Ionescu, care și-a asumat legalitatea reorganizării primăriei și care acum insistă să dea asigurări verbale consilierilor că totul este în regulă cu proiectul de buget. Mai mult, imediat ce instanța s-a pronunțat pe 30 martie 2021 cu privire la suspendarea organigramei, același secretar general a transmis o informare scrisă către toți colegii din Primărie că HCL 291/2020 își încetează efectele, dar bugetul este construit în continuare pe baza organigramei suspendate în instanță. Chiar referatele de specialitate care stau la baza proiectului de buget invocă HCL-ul suspendat în instanță.

„În motivarea deciziei, instanța vorbește despre îndoieli evidente asupra prezumției de legalitate, despre redactarea neclară și cu formulări contradictorii, precum și despre efectele dramatice pe care executarea intempestivă a acestui act administrativ le poate avea asupra cetățenilor sectorului 1. 

Ce dovezi mai clare putem avea? Cum ar putea consilierii PNL să gireze un buget care nu ține cont de o decizie a Tribunalului București, bazat pe organigrama suspendată? Deși avem decizia Tribunalului București din 30 martie și motivarea instanței din 19 aprilie, până în prezent nu a fost luată nicio măsură de sancționare a celor care și-au asumat reorganizarea suspendată de instanță”, a declarat Sebastian Burduja, președintele PNL Sector 1.

Pe baza motivării instanței, la care se adaugă toate derapajele din ultimele săptămâni și cu un comportament abuziv, caracterizat de presiuni și amenințări, PNL Sector 1 solicită public demisia secretarului general al primăriei Sectorului 1, Lavinia Ionescu. Este regretabil că primarul Clotilde Armand a ales să lucreze cu un om care a făcut parte din cercul restrâns al fostului primar PSD Gabriela Firea, care a numit-o șef peste Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București. 

Pentru toate aceste motive, Lavinia Ionescu nu prezintă credibilitate pentru a asigura legalitatea actelor administrative emise de primăria sectorului 1. Dovada incompetenței sunt măsurile din ultimele luni, care au blocat administrația locală și au aruncat în haos toată activitatea instituției. Soluția este clară: DEMISIA!

În final, vă reamintim că PNL Sector 1 a atras atenția încă de la publicarea proiectului de buget că este construit pe baze îndoielnice, arătând toată disponibilitatea echipei de a găsi soluții pentru deblocarea Primăriei. Toate apelurile noastre la dialog au fost ignorate:

https://pnlsector1.ro/2021/04/05/pnl-sector-1-asiguram-primarul-de-sprijinul-nostru-pentru-a-debloca-primaria-sectorului-1-si-a-evita-incalcarea-legii/

https://pnlsector1.ro/2021/04/13/consilierii-pnl-sector-1-voteaza-bugetul-cu-o-conditie-nenegociabila-sa-respecte-legea/

https://pnlsector1.ro/2021/04/14/consilierii-pnl-au-avut-dreptate-dovada-ca-proiectul-de-buget-este-ilegal/

https://pnlsector1.ro/2021/04/19/tot-sectorul-1-este-blocat-iar-primarul-refuza-sa-respecte-decizia-tribunalului-bucuresti-sebastian-burduja-consilierii-pnl-nu-vor-vota-un-buget-ilegal/ ”, a transmis PNL Sector 1.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel