LOTERIA BONURILOR FISCALE. PNL nu va vota modificarea Loteriei Bonurilor

PNL nu va vota proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență care reglementează Loteria bonurilor fiscale (OUG 10/2015), cu modificările aduse.

Loteria bonurilor fiscale este o formă ieftină de amuzament, fără rezultate concrete în diminuarea evaziunii fiscale şi creşterea conformării cetăţenilor, consideră Andreea Paul, prim-vicepreședinte PNL.

CITEȘTE ȘI: LOTERIA BONURILOR FISCALE: Câți români au câștigat și care este valoarea premiului

"Loteria bonurilor fiscale are soarta impozitării bacşişului, supuse schimbării schimbărilor. Ambele măsuri, iniţiate şi ratate de către acest guvern, au transformat civismul fiscal în amuzament fiscal", spune Andreea Paul.

Motivele pentru care PNL spune că va vota în Parlament împotriva Ordonanței care reglementează Loteria bonurilor fiscale:

1. Măsura loteriei bonurilor fiscale este neprofesionist adoptată. Deşi îşi propune creşterea conformării fiscale voluntare a cetăţenilor şi a agenţilor economici, nota de fundamentare nu prevede niciun impact financiar pozitiv asupra bugetului din acest an sau din anii viitori. Singurul impact financiar cert este cheltuiala de 10 mil lei pentru premierea câştigătorilor, din fondurile dedicate 'acţiunilor generale' ale MFP.

2. Măsura loteriei bonurilor fiscale este o păcăleală. Ceea ce a fost adoptat şi aplicat acum o lună se modifică în prezent în sensul limitării numărului de câştigători. După prima extragere, peste 18.200 de persoane au depus cereri la ANAF pentru a-şi revendica premiul la loteria bonurilor fiscale. Dacă veţi analiza structura acestor bonuri veţi vedea că ele nu vin din zonele cu risc fiscal, ci din contră.

S-a stabilit marele premiu la Loteria bonurilor fiscale. Un Audi A4 în Portugalia, la noi 54,8 lei

3. Dacă şi-ar fi dorit cu adevărat reducerea evaziunii fiscale ar fi fost orientată spre zonele cu risc fiscal ridicat. Or actuala reglementare nu o face şi nu va duce la diminuarea evaziunii. Statele membre care au implementat sistemul loteriei bonurilor (precum Slovacia, Portugalia sau Malta) ne arată că efectele loteriei sunt incerte, greu de determinat, mai ales că în cele mai multe cazuri implementarea acestei măsuri a fost însoţită şi de alte măsuri de combatere a evaziunii. Pentru succesul unei astfel de măsuri ar fi fost necesară o promovare intensă şi respectarea regulilor jocului.

CITEȘTE ȘI: LOTERIA BONURILOR FISCALE se schimbă: Maximum 100 de câștigători!

4. Procedura de ridicare a premiului este birocratică, greoaie şi nejustificat de întârziată. Câştigătorii trebuie să facă un drum până la Fisc şi să depună trei documente pentru a-şi revendica premiul peste alte 60 de zile. Este vorba despre bonul fiscal câştigător, în original, copia actului de identitate sau a paşaportului şi o cerere. Toate acestea pentru un câştig de sub 55 de lei la extragerea din luna aprilie.

"Nu înţelegem de ce se aplică unităţi diferite de măsura între stat şi contribuabil în această reglementare: câştigătorul cade din drepturile sale dacă nu îşi revendică premiul în termen de 30 de zile, dar statul îşi arogă 60 de zile termen pentru onorarea câştigului", se arată în comunicatul PNL.

5. Guvernul se dovedeşte neserios faţă de propria ordonanţă emisă. După extragerea din luna aprilie, în luna mai statul şi-a luat o pauză din respectarea legii şi nu a mai organizat extragerea promisă, deşi la art. 2, alin 1 se prevede clar organizarea lunară a extragerilor bonurilor fiscale. Nu este pentru prima dată când Guvernul nu respectă propriile sale reguli impuse şi păcăleşte cetăţenii, mai spun reprezentanții Opoziției.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy