PNDR, fonduri disponibile. Iliescu: Mai avem 759 milioane de euro

Fondurile disponibile la ora actuală prin PNDR se ridică 759 de milioane de euro, iar din această sumă există o propunere ca 42,5 milioane de euro să fie realocate pe două submăsuri noi care vizează prevenirea şi combaterea pestei porcine africane, a declarat, vineri, Camelia Iliescu, director în cadrul Direcţiei Generale Dezvoltare Rurală - AM PNDR din Ministerul Agriculturii. 

"La nivelul PNDR mai avem un disponibil de 759 milioane de euro care încă nu a fost lansat, restul banilor fiind deja cheltuiţi, plătiţi efectiv, fie sunt deja în curs de contractare sau fac deja obiectul unor sesiuni deja lansate şi proiectele sunt în evaluare. O parte din banii disponibili provin din măsura de gestionare a riscurilor, M17, iar aici există o propunere ca jumătate din sumă, din cei 85 de milioane de euro alocaţi, practic 42,5 milioane de euro, să facă obiectul realocării către două submăsuri noi care vizează prevenirea şi combaterea pestei porcine africane (PPA).

Prin cele două măsuri noi introduse măsura 5 şi 7, prima cu alte două submăsuri, vrem să intervenim în rezolvarea atât pe termen scurt, dar şi pe termen mediu, a problemelor ridicate de PPA", a subliniat Iliescu, în cadrul evenimentului "Romanian Food & Agribusiness Conference".

Refacerea potenţialului agricol

Ea a precizat că, prin măsura 5, în prima fază se doreşte achiziţionarea de dezinfectoare şi echipamente de dezinfecţie, dar şi dotarea cu laboratoare care să testeze rapid probele în cazul PPA, iar prin măsura 7 achiziţionarea de incineratoare pentru neutralizarea cadavrelor. 

"Practic vrem să mărim viteza de reacţie în cazul acestei boli cu răspândire rapidă, dar vizăm şi refacerea potenţialului agricol afectat prin intermediul celei de-a doua submăsuri 5 şi anume: acei fermieri afectaţi de PPA să poată să îşi achiziţioneze animalele de reproducţie, fie pe partea de suine sau dacă vor să se replofileze să îsi ia alte animale. De asemenea, prin măsura 7.4 adresată autorităţilor publice locale vom susţine acele incineratoare sau anumite facilităţi prin care să fie neutralizate cadavrele", a mai adăugat directorul MADR. 

25,25 milioane de euro sunt disponibile pe măsura LEADER

Potrivit datelor prezentate de oficialul MADR, circa 25,25 milioane de euro sunt disponibile pe măsura LEADER, alte 183,4 milioane de euro pe măsurile de împăduriri şi silvomediu, aproximativ 37,2 milioane de euro pentru măsurile de formare profesională şi consiliere, grupurile de producători, 186 de milioane de euro pe activităţi agricole şi 242 de milioane de euro pe infrastructura de irigaţii. 

BusinessMark organizează, vineri, la Bucureşti, cea de-a VI-a ediţie a evenimentului "Romanian Food & Agribusiness Conference", la care şi-au anunţat participarea investitori, agricultori, reprezentanţi ai companiilor din industria bunurilor de larg consum (FMCG - Fast Mover Consumer Goods), producători, procesatori, distribuitori şi retaileri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel