Plecarea lui Merkel, impact pentru România. Chirieac: Şansă pentru PSD, dacă va câştiga Olaf Scholz

Foto: AGERPRES
Foto: AGERPRES

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre alegerile ce au loc în Germania și cum va fi influenţată România de plecarea Angelei Merkel din scaunul de cancelar. 

Secţiile de votare s-au deschis duminică dimineaţă în Germania pentru alegerile generale, în care social-democraţii şi conservatorii se luptă pentru a-i succeda cancelarului Angela Merkel, care se va retrage după 16 ani la putere.

În acest context, analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat ce se va întâmpla în continuare și ce înseamnă asta pentru România.

"Acum, important nu este faptul că nu va mai fi cancelar doamna Angela Merkel. Politica externă a Germaniei nu se schimbă atât de ușor, e imposibil așa ceva. Important e altceva însă. Dacă vor câștiga socialiștii Germania, echivalentul PSD-ului din România, iar Olaf Scholz, care este acum vice-cancelar și ministru de Finanțe, că acolo e o coaliție PNL - PSD ca să zic așa, creștin-democrați cu socialiști, deci dacă va câștiga PSD, să știți că se schimbă mult situația politică din Europa.

Brusc, PSD-ul din România, atât de hulit până acum, ar putea să aibă o cu totul altă deschidere în Germania. Sigur că președintele Klaus Iohannis va avea în continuare toate ușile deschise, nu se pune problema, dar la nivelul Parlamentului European, la nivelul politicii externe, la nivelul sprijinului internațional, dacă PSD-ul din România va ști să folosească acest eventual avantaj, atunci va avea de câștigat în planul respectabilității europene.

Important e că toate opțiunile rămân deschise în Germania. Și o mare Coaliție în continuare, doar că în cazul acesta cancelar ar fi de la socialiști, că acolo se respectă. Adică partidul care câștigă alegerile, care obține scorul cel mai mare, dă cancelarul", a declarat Bogdan Chirieac, în direct la România TV.

Analistul politic a amintit de prezența Angelei Merkel la Summit-ul de la Sibiu din 2019

România TV a rulat mai multe fotografii cu Angela Merkel de la Summit-ul de la Sibiu, din 2019, iar analistul politic a intervenit. 

"Este Summit-ul la care președintele Iohannis a spus că România nu e pregătită de președinția Consiliului Europei de șase luni de zile. Vă aduceți aminte faimoasa afirmație că România nu e pregătită pentru președinție, era premier Viorica Dăncilă, după care România a primit felicitări din partea Bruxelles-ului și a Berlinului pentru felul în care s-a descurcat în președinție. Acela a fost un Summit european în care singurul amfitrion a fost Klaus Iohannis. Nimeni din Guvernul PSD de atunci nu a fost invitat, nici premierul Viorica Dăncilă.

Dacă vreți, e un  exemplu al colaborării, al integrării, al unității politicienilor români, atunci când este vorba de mari momente de politică externe", a completat Bogdan Chirieac.

Când apar primele rezultate oficiale

Aproximativ 60,4 milioane de alegători au timp până la ora 18:00 (16:00 GMT) să îşi aleagă deputaţii, iar aproximativ 40% dintre aceştia erau încă indecişi cu câteva zile înainte de vot, care este crucial pentru cea mai mare economie europeană, citează Agerpres.

Este puţin probabil ca publicarea primelor estimări la ieşirea de la urne, la ora 16:00 GMT, să aducă mai multă claritate: mulţi alegători, printre care şi Angela Merkel, au ales votul prin corespondenţă, care nu este inclus în această primă fotografie a alegerilor, scrie AFP.

Numele viitorului cancelar şi componenţa probabilei sale majorităţi ar putea fi cunoscute abia duminică seara.

Negocieri lungi vor fi necesare în următoarele luni pentru a forma viitoarea echipă guvernamentală, chiar cu riscul de a paraliza Europa până în primul trimestru al anului 2022.

Angela Merkel, care se pregăteşte să se retragă din politică, ar putea fi nevoită să rămână la conducerea ţării până la sfârşitul anului pentru a se ocupa de afacerile curente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel