Schimbări majore pentru elevi. Ce materie ar putea fi scoasă

Materii opţionale în fiecare arie curriculară, dar şi scoaterea unei materii de la clasa a VIII-a sunt doar câteva modificări prevăzute în propunerile de plan-cadru de învăţământ pentru clasele V - VIII care au fost lansate în dezbatere de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei.

Cele trei propuneri de plan-cadru de învăţământ pentru clasele V - VIII au mai multe puncte în comun. Astfel, numărul de ore de Limba română din clasa a a V-a ar urma să fie redus de la cinci, cât este în planul-cadru în vigoare, la patru. În următorii trei ani de gimnaziu, rămân câte patru ore pe săptămână de Limba şi literatura română. În ceea ce priveşte Limba latină care se studiază în prezent o oră pe săptămână în clasa a VIII-a, aceasta este scoasă din planurile-cadru propuse pentru gimnaziu, relatează romaniatv.net.

De asemenea, se reconsideră structura disciplinelor socio-umane pe ani de studiu (la clasa a V-a - Educaţie pentru drepturile copilului, la clasa a VI-a - Educaţie interculturală, la clasa a VII-a - Educaţie pentru cetăţenie democratică - şi la clasa a VIII-a - Educaţie economică).

[citeste si]

Potrivit variantelor puse în dezbatere, elevii de gimnaziu ar avea posibilitatea să îşi aleagă o materie opţională din oricare dintre cele şapte arii curiculare: "Limbă şi comunicare", "Matematică şi ştiinţe ale naturii", "Om şi societate", "Arte", "Educaţie fizică, sport şi sănătate", "Tehnologii" şi "Consiliere şi orientare". Două dintre variante prevăd alegerea a 0 - 1 opţionale, iar cealaltă, 1 - 2 opţionale.

În ceea ce priveşte numărul de ore pentru toate celelalte materii, acesta este clar specificat.

Într-una din variantele planului cadru se propune începerea studiului Fizicii şi Chimiei din clasa a V-a, precum și scoaterea orei săptămânale de Educaţie muzicală din programă în clasa a VIII-a.

În schimb, orei săptămânale de Educaţie tehnologică ar urma să i se adauge şi o oră de Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (TIC). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel