Planul Urbanistic General le dă bătăi de cap primarilor din Olt

Ovidiu Davidescu
Ovidiu Davidescu

Potrivit arhitectul-şef din cadrul Consiliului Județean Olt, Ovidiu Davidescu, în prezent stadiul elaborării Planurilor Urbanistice Generale (PUG) ale localităţilor din judeţ sunt „într-o harababură totală”, informează Gazeta de Sud.

Autor: Adi Stroescu

Ovidiu Davidescu48 de astfel de documente sunt expirate, doar trei dintre ele aflându-se în lucru, 18 sunt valabile, dar două îşi vor pierde valabilitatea anul viitor, 29 expiră anul acesta, numai pentru patru demarându-se, între timp, acţiunea de reactualizare. Dintre cele 11 comune nou-înfiinţate, una singură, respectiv Călui, posedă un astfel de plan.

După „exemplul“ oraşelor

Dacă examinăm mai cu atenţie situaţia, constatăm că nu prea am avea de ce să ne mirăm că există atâtea comune fără PUG când nici oraşele nu stau pe roze. Slatina, municipiul reşedinţă de judeţ, are PUG-ul în lucru, deşi ar fi trebuit să fie gata de anul trecut. PUG-ul Corabiei, expirat de ani buni, se află încă în avizare, cum tot în stadiul de avizare sunt contractele pentru PUG-urile oraşelor Piatra-Olt şi Scorniceşti. Cel al Caracalului este în lucru, Planul Urbanistic General al Potcoavei expiră anul acesta, iar cel al Drăgăneştiului, expirat din anul 2007, n-a fost nici măcar depus spre avizare. Doar în Balş situaţia e normală, în sensul că PUG-ul a intrat în vigoare chiar anul acesta.

„Am atenţionat toţi primarii să-şi facă PUG“

Chiar dacă există atâtea localităţi fără PUG, Ovidiu Davidescu, arhitectul-şef din cadrul consiliului județean, spune că oamenii din subordinea sa n-au sancţionat cu amenzi decât trei primării şi că situaţia se prezintă astfel mai ales din cauză că „legile sunt atât de multe şi se modifică atât de des“. Potrivit acestuia, alte cauze ale fenomenului le-ar putea constitui costurile elaborării unui PUG - peste 100.000 de lei, bani de care majoritatea primăriilor nu dispun -, ca şi faptul că multe firme de proiectare din judeţ au intrat în faliment înainte de finalizarea PUG-urilor contractate şi aflate în lucru. În ciuda tuturor acestor aspecte deloc încurajatoare, Ovidiu Davidescu se declară optimist, arătând că a „atenţionat toţi primarii să-şi facă PUG pentru a nu pierde fondurile europene şi consider că vor prinde în buget bani pentru acest capitol“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel