Urmărește emisiunea live


Planul italian de pace pentru Ucraina, văzut ca ''o fantezie'' de Rusia

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Ministerul de Externe rus a calificat miercuri drept ''o fantezie'' propunerea de plan de pace pentru Ucraina prezentată de Italia, transmite Reuters.

Nu poţi să furnizezi arme Ucrainei cu o mână şi cu cealaltă să vii cu planuri pentru o soluţionare paşnică, a declarat despre iniţiativa Italiei purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Dacă ei speră că Federaţia Rusă se va agăţa de un plan occidental, înseamnă că nu au înţeles multe, a adăugat ea. Ministrul italian de externe Luigi Di Maio a anunţat săptămâna trecută că ţara a prezentat la ONU un plan pentru facilitarea dialogului etapizat între Rusia şi Ucraina şi că a discutat acest plan cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Ce cuprinde planul

Planul propus cuprinde patru faze, începând cu o încetare a focului sub monitorizare ONU şi continuând cu un acord asupra statutului Ucrainei în relaţia cu NATO şi Uniunea Europeană.

Următorul pas ar fi soluţionarea chestiunilor teritoriale, inclusiv cele care privesc peninsula Crimeea şi Donbasul, ajungând în final la un nou acord de securitate în Europa. Negocierile de pace ruso-ucrainene sunt în prezent suspendate, situaţie confirmată de ambele părţi. După reuniunea de la Istanbul din 29 martie nu a mai avut loc nicio întâlnire faţă în faţă între cele două delegaţii.

Discuţiile au continuat o perioadă online după acea dată, dar fără progrese. Ministerul de Externe de la Kiev a transmis vineri că studiază propunerea Italiei, adăugând că orice decizie politică trebuie să treacă prin respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional.

Citește și - Rusia spune că va plăti datoriile suverane în ruble, în lipsa licenței OFAC

Rusia anunță că, în absența unei licențe OFAC, va deservi datoria publică în ruble. 

Federația Rusă, în lipsa unei licențe de la Trezoreria SUA, care permite plățile datoriei publice externe în dolari, o va deservi în ruble, a spus Ministerul de Finanțe al Rusiei, scrie Interfax.

Anterior, OFAC (filiala de aplicare a sancțiunilor a Departamentului de Trezorerie al SUA) a anunțat că licența, care permitea tranzacțiilor necesare pentru a primi plăți pentru obligațiile de datorie ale Trezoreriei și ale Băncii Rusiei până pe 25 mai, nu va fi reînnoită.

"Decizia Trezoreriei SUA de a refuza reînnoirea licenței pentru ca investitorii să primească plăți pentru datoria guvernamentală rusă încalcă în primul rând drepturile investitorilor străini asupra instrumentelor de datorie rusești și subminează încrederea în infrastructura financiară occidentală.", se arată într-un comunicat al Trezoreriei Ruse. Vezi știrea inițială aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel