Plângere penală pe numele Gabrielei Firea

Deputatul de București  Nicuşor Dan a anunțat că va depune vineri plângere penală la DNA pentru abuz în serviciu împotriva iniţiatorilor proiectului privind Regulamentul referitor la serviciul de taxi, dacă acesta va fi adoptat în forma propusă.

"Regulamentul are mari probleme de legalitate. Dacă va fi adoptat constituie o infracţiune - abuz în serviciu- care e de competenţa DNA. Anunţ de acum - în ipoteza în care acest regulament o să treacă mâine de Consiliul General, poimâine, vineri, la ora 11,00, la DNA, îi aștept pe ziariști să le fac cunoscut conţinutul plângerii penale pe care o voi depune împotriva iniţiatorilor acestui proiect", a declarat Nicuşor Dan.



Plângerea va fi îndreptată împotriva Primarului General, Gabriela Firea, Directorului Direcţiei Juridice, Adrian Iordache și îi vizează de asemenea pe cei care au realizat raportul de specialitate: Cosmin Gheorghiu, Directorul executiv al Direcţiei Transport, Drumuri, Sistematizarea Circulaţiei, Lucian Ene, Director general al Direcţiei Generale de Infrastructură şi Servicii Publice şi pe Secretarul general al Municipiului Bucureşti, Georgiana Zamfir.

Principala problemă a Regulamentului este legată de interzicerea aplicațiilor mobile pentru taxi, aplicații care sunt folosite de zeci de mii de bucureșteni, care de altfel și-au manifestat susținerea față de folosirea lor, prin semnarea unei petiții, în urmă cu șase luni.

Regulamentul pe care dorește să-l impună din nou Gabriela Firea încalcă două directive europene. Prima prevede că în momentul în care se interzice o activitate ce ţine de produse ale societăţii informaţionale trebuie notificată Comisia Europeană cu cel puţin trei luni înainte.


Cea de-a doua directivă europeană încălcată stipulează că acele produse ale societăţii informaţionale care sunt în sine doar produse ale societăţii informaţionale, şi nu au legătură cu alte activităţi economice, nu necesită nicio reglementare, se arată într-un comunicat de presă remis DC News.

Recomandările Consiliului Concurenței

De asemenea, Consiliul Concurenței a recomandat Primăriei Municipiului Bucureşti, în luna februarie, să renunţe la Regulamentul care bloca activitatea aplicaţiilor de tip integrator pentru comenzi de taxi, dar se pare că Gabriela Firea nu mai ține cont de nicio recomandare.

Concurenţa consideră că aplicaţiile agregatoare pot coexista cu aplicaţiile dispeceratelor de taxi, iar piaţa ar trebui să rămână deschisă pentru potenţiale noi produse sau servicii inovative.

Deputatul Nicușor Dan a subliniat că Regulamentul pe care îl readuce acum în discuție Primarul General, la șase luni după ce a promis că nu-l adoptă, e o măsură care scoate din piaţă nişte operatori economici pentru a proteja anumite grupuri de interese.



"Acest Regulament favorizează nişte operatori economici – dispeceratele, care vor să-şi păstreze monopolul pe o tehnologie care e depăşită. Sperăm să existe înţelepciune la consilierii generali care vor avea proiectul pe ordinea de zi a ședinței de mâine. Sperăm să existe înţelepciune la secretarul general al Primăriei, care trebuie să vizeze de legalitate actul. Sperăm să existe înţelepciune la prefectul municipiului Bucureşti care, de asemenea, face un control de legalitate înainte ca actul să intre în vigoare", a precizat deputatul Nicușor Dan.



Prezent la conferința de presă, Vicol Moldoveanu, manager de proiect la Star Taxi, a susţinut că nu înţelege de ce se doreşte interzicerea aplicaţiilor de taxi.



"În taximetrie sunt peste 300 de operatori care nu-şi mai pot desfăşura activitatea în ultima vreme, pe motiv că doamna primar general şi Primăria Capitalei refuză să le prelungească autorizaţiile de taxi nejustificat (...).", a spus Moldoveanu.

El a subliniat de asemenea că a făcut numeroase demersuri la nivelul Primăriei Capitalei, pentru a se întâlni cu cei responsabili de această situație, dar tot ce a primit au fost uși trântite în nas și refuzuri la dialog.

Viorel Radu, preşedintele Asociaţiei pentru Drepturile Taximetriştilor Independenţi, a spus că cei pe care-i reprezintă vor întâmpina dificultăţi dacă va fi adoptat Regulamentul. El a precizat că acest document întărește puterea discreționară a dispeceratelor și afectează munca taximetriștilor onești, care astfel se vor simți obligați să renunțe la această meserie.

Lipsă de dialog?

Gabriel Stăvilaru, președintele executiv al Info Taxi a acuzat și el lipsa de dialog a Primăriei Capitalei pe această temă, subliniind nevoia ca aceste aplicații mobile să poată fi folosite în continuare liber în piață, deoarece doar așa putem vorbi de smart-city. 

În concluzie, prin acest Regulament Gabriela Firea nu apară interesele bucureștenilor, apară interesele dispeceratelor de taxi, care sunt responsabile de situaţia proastă a serviciilor de taxi din Capitală.

Bucureștenii și toți cei care vin în Capitală și au nevoie de servicii de taximetrie merită să aibă acces la servicii de calitate, la servicii moderne, servicii pe care nu le găsesc și pentru care Primăria Generală nu are nicio strategie, se mai arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel