Plângere penală în cazul protestatarului Gâzea care a murit

Soţia lui Ilie Gâzea, protestatarul mort după mitingul din 10 august, a fost audiată vineri de procurorii militari, în dosarul privind intervenţia jandarmilor la protestul din Piaţa Victoriei. Ioana Mateş, avocata familiei, a anunţat că familia a depus o plângere penală pentru ucidere din culpă, urmând ca procurorii să stabilească dacă există o legătură între folosirea gazelor de către jandarmi şi decesul lui Ilie Gâzea.

'Noi prezumăm, în acest moment, atât o legătură de cauzalitate între evenimentele din 10 august, dar şi o culpă medicală, întrucât apreciem că dânsul nu a fost transferat în termen util de la Spitalul Judeţean Alexandria la Spitalul din Bucureşti, unde se făcuseră demersuri pentru ameliorarea stării acestuia. Dar aceste lucruri urmează să fie stabilite pe parcurs (...) Două chestiuni urmează să fie stabilite. Stabilirea legăturii de cauzalitate între evenimente şi decesul domnului Gâzea. Ţinem să infirmăm cele susţinute în presă cu privire la prezumtivele boli pe care le-ar fi avut înainte, acest lucru fiind confirmat de analizele făcute în luna februarie, anul acesta. Al doilea lucru care trebuie clarificat ţine de legitimitatea intervenţiei Jandarmeriei. Acestea două sunt chestiunile care vor contura o eventuală vinovăţie a persoanelor din Jandarmerie sau a celor reponsabili cu ordinul de eliberare a pieţei', a spus Ioana Mateş.

O plângere în legătură cu divulgarea de către IGSU a unor date confidenţiale

Tot acum, avocata a anunţat că este posibil ca familia Gâzea să depună o plângere în legătură cu divulgarea de către IGSU a unor date confidenţiale cu privire la afecţiunilor medicale de care suferea Ilie Gâzea. 'Chiar domnul Arafat a formulat asemenea chestiuni în mod public fără să aibă acceptul familiei (...) Dacă se va prevala de o scuză publică, apreciem că această chestiune va fi închisă. Dacă nu, apreciem că vom face plângere', a mai spus avocata.

Ilie Gâzea, în vârstă de 68 de ani, a murit la câteva zile după protestul din 10 august, din Piaţa Victoriei, în urma unei hemoragii digestive superioare pe fondul unei boli incurabile, potrivit presei centrale. Legiştii de la morga spitalului din Alexandria nu au confirmat încă dacă decesul a fost sau nu provocat ori grăbit de gazele iritant lacrimogene pe care omul le-a inhalat în noaptea de 10 august, în Piaţa Victoriei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel