Planeta pe care un an durează... 3 zile. O zi e vară, două zile iarnă. "Variaţiile temperaturii, de sute de ori mai puternice decât pe Pământ"

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Cercetătorii au descoperit o planetă pe care un an durează doar trei zile, iar două dintre acestea sunt de iarnă. Doar o zi este de vară, dar temperaturile atunci sunt extrem de ridicate. 

Cercetătorii au folosit Telescopul Spaţial Spitzer, care aparţine NASA, pentru a vedea cum se desfăşoară un an pe o exoplanetă numită XO-3b. Doar că anul pe această planetă durează doar 3 zile pământene, iar în acest timp sunt doar două anotimpuri: o zi este vară, iar două zile este iarnă. 

"Am văzut variaţii ale temperaturii de sute de ori mai puternice decât orice am experimentat noi pe Pământ. Nu sunt aceleaşi anotimpuri pe care le avem noi", a declarat Lisa Dang, asistent doctorand în astrofizică la Universitatea McGill din Canada. 

Doar conceptul de anotimp este similar celui de pe Pământ, deoarece dinamica acestora este complet diferită pe XO-3b. Anotimpurile planetei noastre sunt cauzate de înclinarea Pământului pe axa sa, în timp ce pe XO-3b anotimpurile se datorează orbitei ovale în jurul stelei, lucru care influenţează cantitatea de radiaţii care ajunge pe planetă. 

Găsirea unei planete mari care îşi orbitează steaua atât de aproape este rar, însă o orbită în elipsă este şi mai rară. Pentru că planeta şi steaua sa sunt atât de aproape una de alta, interacţiunile gravitaţionale tind să tragă orbita cea mai îndepărtată a planetei tot mai aproape de stea. Tocmai de aceea, cercetătorii cred că, din punct de vedere astronomic, XO-3b nu îşi orbitează de mult steaua. 

"Forma ovală pe care o vedem la această planetă sugerează că o prindem în mijlocul migraţiei", a mai spus Dang. 

Planeta ar putea să nu fie o planetă

Nu doar forma ciudată a orbitei i-a surprins pe Dang şi pe colegii ei. Telescopul NASA poate detecta lumina infraroşie, care arată căldura, iar în cazu XO-3b, Spitzer a dedus că este vorba de o planetă mai încinsă decât s-au aşteptat cercetătorii. Iar temperatura ridicată a planetei nu poate fi explicată nici măcar de anotimpurile extrem de violente. 

"Aceste temperaturi pe care le-am văzut cu Spitzer pe planetă nu sunt sezoniere, sunt stabile pe tot parcursul anului. Credem că planeta nu e încălzită doar de Soarele ei, ci şi din interior", a continuat Dang. 

Una dintre teoriile privind încălzirea planetei este legată de mareele de pe aceasta. Pe măsura ce planeta orbitează în jurul Soarelui ei, gravitaţia trage de ea din mai multe unghiuri, o întinde şi o deformează. Cealaltă explicaţie este că această planetă... nu este o planetă. Ci că ar fi mai degrabă o stea, o pitică maronie numită generic "stea eşuată". 

"XO-3b ar putea să nu fie o planetă obişnuită, dar asta nu înseamnă că putem concluziona că este o stea eşuată. Poate că este la apogeul vieţii ca stea", a concluzionat cercetătoarea, conform Space.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel