Plan privatizare Rusia. La ce renunță Putin

Guvernul Rusiei a aprobat planul de privatizare pentru perioada 2017 - 2019, prin care ar urma să ajungă la buget 17 miliarde de ruble (285,30 milioane de dolari), a anunţat, joi, premierul Dmitry Medvedev, transmite Reuters. 

În ultimii doi ani, prăbuşirea preţului la petrol şi sancţiunile impuse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina au afectat economia rusească şi bugetul. Veniturile din privatizarea activelor de stat ar urma să reducă deficitul bugetar. 

Planul de privatizare, al cărui copie a fost obţinută de Reuters, vizează reducerea participaţiei deţinute de stat la VTB, a doua bancă din Rusia, la 25% plus o acţiune, în următorii trei ani. În prezent, statul deţine 60,9% din VTB şi intenţionează să vândă anul acesta o participaţie de 10,9% minus o acţiune. 

Ulterior, statul îşi va reduce participaţia deţinută la VTB sub 50% plus o acţiune în acelaşi timp în care va vinde o parte din acţiunile deţinute la Sberbank, cea mai mare bancă rusă după active. 

Preşedintele Vladimir Putin şi guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, declaraseră anul trecut că vânzarea unei participaţii în Sberbank, care este controlată de Banca Rusiei, nu este pe agendă. 

De asemenea, Rusia îşi va reduce participaţiile deţinute la compania de shipping Sovcomflot până la 25% plus o acţiune şi la producătorul de diamante Alrosa până la 29% plus o acţiune. 

În 2016, în urma vânzării unor participaţii în Alrosa şi în companiile petroliere Bashneft şi Rosneft, au intrat în buget peste 1.000 de miliarde de ruble (16,8 miliarde de dolari).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel